Rakúska kuchyňa
Rakúska kuchyňa bývá často redukovaná len na viedenskú kuchyňu,
aj keď obsahuje i tradičné kuchárske umenie bývalého Rakúsko-Uhorska. Okrem samotných krajových špecialít je táto kuchyňa ovplyvnená najmä svojimi susedmi. Pokrmy a spôsob ich prípravy tak boli často preberané a začleňované do vlastnej rakúskej kuchyne. Ako príklad môže slúžiť guláš, ktorý je pôvodom z Maďarska.
Rakúska kuchyňa je nám veľmi blízka, pokrmy sú rovnaké, alebo veľmi podobné slovenským pokrmom.
Viedenský rezeň (Wiener Schnitzel) je najtradičnejším zo všetkých tradičných rakúskych jedál.
V posledných rokoch sa vyvíja i regionálna kuchyňa, ktorá sa zameriava predovšetkým na produkty z daného kraja a jednoduchosť prípravy. V Tyrolsku sa napríklad vyrábajú jedinečné horské syry.
Rakúske múčniky a sladkosti sú medzinárodne známe. Medzi najobľúbenejšie patria Mozartove gule, Apfelstrudel (jablková štrudľa) alebo Sacherova torta.
Svetovým pojmom je viedenská káva.
Po porážke Turkov pri Viedni v roku 1675, Franz Georg Kolschitzky skonfiškoval kávové zrná z opusteného tureckého tábora a otvoril prvú kaviareň.
Jemu vďačíme aj za zvyk kávu sladiť a pridávať do nej mlieko.
Z nealkoholických nápojov patria k najobľúbenejším bylinná limonáda Almdudler. Z alkoholických nápojov to sú pivo (obľúbenou rakúskou značkou je Gösser) a víno (hlavnými produkčnými oblasťami sú Dolné Rakúsko a Burgenland).
Reštaurácií je v Rakúsku veľmi veľa. Napríklad Stehbeisel sú malé krčmičky "na stojáka", v ktorých si môžete objednať okrem piva i rôzne rýchle pokrmy, napríklad knedlíky s vajcom alebo karbonátky so zemiakmi. Preslávené na celom svete sú rakúske kaviarne. Sú veľmi svojrázne a útulné. Podávajú sa v nich typické viedenské raňajky. Obvykle je to káva alebo čaj, pečivo, maslo, marmeláda a vajce natvrdo.
A ak chcete radšej popíjať, zavítajte do typických podnikov Heuriger, kde sa kedysi podávalo práve mladé víno heurigen.
-> článok o Viedenské víno v meste
-> článok o Cisárov trhanec – Kaiserschmarrn, cisárov výmysel
-> článok o Domáca polievka s palacinkovými zvitkami – Frittatensuppe
-> článok o Medzi najlepšie reštaurácie sveta patrí viedenský Steirereck
-> článok o Gurmánsky zážitok v oblakoch vo viedenskom Prátri
-> článok o Viedenský festival pre gurmánov
-> článok o Weinviertel DAC
-> článok o Marhuľové knedle – Marillenknödel s marhuľovým kompótom
-> článok o Syrové cestoviny – Käsespätzle
-> článok o Sacherova torta – Sachertorte: Ani trochu staromódna
-> článok o Parené buchty – Germknödel
-> článok o Viedenská „šnicľa“ so zemiakovým šalátom
-> článok o Krémová tekvicová polievka – Kürbiskremsuppe s tekvicovým olejom
-> článok o Jablková štrúdľa - Apfelstrudel
-> článok o Srnčie ragú na ríbezľovej smotane (Rehragout in Ribiselrahm)
Autor: Dana Illéšová
|
Viete že...Ako prejav uznania dobrých služieb sa zvykne dávať sprepitné vo výške cca 5% účtovanej čiastky.
Registrácia
pre odber noviniek
Boli ste v rakúskych Alpách?A - Minulý rok som bol/-a 30% B - Áno, tento rok 24% C - Nie, ale chystám sa 23% D - Nie, nemám záujem 23%
Plánujete dovolenku v Rakúsku?A - Áno, viac ako 3 dni 31% B - Áno, víkendový pobyt 22% C - Nie 24% D - Nie, len 1-dňové výlety 23%
|