Logo AustriaSK
ISSN 2453-9589

Cisárov trhanec – Kaiserschmarrn, cisárov výmysel

2014-04-19
Starý dobrý cisárov trhanec je známy ďaleko za hranicami Rakúska. O jeho pôvode kolujú rôzne historky, ale všetky sa točia okolo cisára Františka Jozefa I.



Cisárov trhanec (Kaiserschmarrn) © Tirol Werbung



Podľa niektorých to bola jednoduchá farmárka, ku ktorej cisár nečakane zavítal, keď sa chcel schovať pred zlým počasím a ktorá pre neho vyčarovala jednoduchý drevorubačský trhanec z prísad ako sú vajcia, ovocie a mlieko. Inokedy sa hovorí o dvornom kuchárovi, ktorému sa nepodarili palacinky a pridal k nim hrozienka a čerešne a posypal ich množstvom práškového cukru a servíroval ako novú kreáciu. Tento "výmysel" si takto zaslúžil názov cisárov trhanec (Kaiserschmarrn).
Akokoľvek to bolo, trhanec je každopádne chutný a s týmto receptom by sa mal podariť.

Potrebujeme: (Prísady pre 2 - 4 porcie)
• 3 vajcia
• 500 ml mlieka
• 1 ČL cukru
• štipku soli
• 350 g hrubej múky
• prípadne 1 PL hrozienok
• minerálna voda (perlivá)
• 30 g masla alebo margarínu
• práškový cukor na poprášenie
Doba prípravy: cca 15-20 minút

Príprava:
Oddelíme žĺtok od bielka. V mise šľahačom silno vyšľaháme žĺtok, cukor a soľ. Za stáleho miešania pridáme múku, až kým masa trochu nestuhne. Podľa chuti jemne primiešame hrozienka. Pridáme trochu minerálky, tá trhanec nadýcha. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh a opatrne vmiešame do masy. Maslo alebo margarín roztopíme v panvici a pridáme masu. Pri strednej teplote necháme stuhnúť spodnú časť. Varechou alebo palacinkovou naberačkou rozdelíme a otočíme a dvoma vidličkami potrháme masu. Trhanec stále opatrne otáčame, v žiadnom prípade nestláčame (!) až kým je hotový. Posypeme práškovým cukrom a servírujeme.

Tradičná príloha k cisárovmu trhancu je slivkový kompót. Môžeme ho však servírovať s úplne iným kompótom, napr. jablkovým, čerešňovým kompótom alebo čerstvou ovocnou šťavou.

Slivkový kompót

Potrebujeme: (Prísady pre 3 - 4 osoby)
• 500 g sliviek
• 100 ml vody
• 50 - 150 g cukru (podľa chuti a sladkosti ovocia)
• 1 citrón
• malý kúsok škoricovej kôry
• 2 klinčeky

Príprava:
Cukor, citrónovú šťavu, škoricovú kôru a klinčeky necháme zovrieť vo vode. Vykôstkujeme a rozpolíme slivky (ak ich treba lúpať, polejeme ich predtým vriacou vodou), necháme zovrieť a prikryté dusíme domäkka (rozpoznáme to tak, že sa šupa oddelí a začne sa točiť a slivky sa začnú rozpadávať). Kompót necháme vychladnúť, prípadne ochutíme cukrom a citrónovou šťavou a podávame studený.

zdroj: Rakúska turistická správa



Spracoval: Dana Illéšová
Preberať obsah stránky je možné len so súhlasom redakcie. Všetky práva vyhradené.

Viete že...

Hotely a reštaurácie poskytujú široké možnosti stravovania a ceny účtov vo väčšine prípadov zahrňujú už aj poplatok za služby.

Registrácia
pre odber noviniek

Emailová adresa:

Meno:
Priezvisko:

Pre odosielanie newsletterov používame metódu DOUBLE OPT IN. To znamená, že naše e-maily s novinkami budete dostávať iba vtedy, ak v e-maile s potvrdzovacím linkom, ktorý vám zašleme na vašu e-mailovú adresu, potvrdíte aktiváciu služby Newsletter. Ak si nebudete viac želať zasielanie newsletterov, môžete ich zasielanie kedykoľvek zrušiť, a to kliknutím na príslušný link pre odhlásenie z odberu newslettera, umiestnený priamo v každom newsletteri, alebo kontaktovaním našej zodpovednej osoby. Viac o ochrane osobných údajov nájdete » TU «






Kalendár udalostí

« Jún 2025
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30123456
78910111213
Júl 2025 »
2526272829301
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345













Kategórie

Spolková krajina

Archív

2025   060504030201
2024   121110090807060504030201
2023   121110090807060504030201
2022   121110090807060504030201
2021   121110090807060504030201
2020   121110090807060504030201
2019   121110090807060504030201
2018   121110090807060504030201
2017   121110090807060504030201
2016   121110090807060504030201
2015   121110090807060504030201
2014   121110090807060504030201
2013   121110090807050302

Kľúčové výrazy

Arnold Schwarzenegger Dolné Rakúsko Kletzenbrot Mistelbach Ostermarkt Rakúsko Schloss Hof Veľká noc Vianoce Viedeň deti kam s deťmi kolotoče koncert lockdown lyžovanie ovocný chlebík práca recept trh výlet zima Štajersko