Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií.


Rakúska kuchyňa - AustriaSK

REKLAMA    

Zámok Schloss Hof - Jarné podujatia
Logo AustriaSK
ISSN 2453-9589

Rakúska kuchyňa


Rakúska kuchyňa bývá často redukovaná len na viedenskú kuchyňu, aj keď obsahuje i tradičné kuchárske umenie bývalého Rakúsko-Uhorska. Okrem samotných krajových špecialít je táto kuchyňa ovplyvnená najmä svojimi susedmi. Pokrmy a spôsob ich prípravy tak boli často preberané a začleňované do vlastnej rakúskej kuchyne. Ako príklad môže slúžiť guláš, ktorý je pôvodom z Maďarska. Rakúska kuchyňa je nám veľmi blízka, pokrmy sú rovnaké, alebo veľmi podobné slovenským pokrmom. Viedenský rezeň (Wiener Schnitzel) je najtradičnejším zo všetkých tradičných rakúskych jedál.

V posledných rokoch sa vyvíja i regionálna kuchyňa, ktorá sa zameriava predovšetkým na produkty z daného kraja a jednoduchosť prípravy. V Tyrolsku sa napríklad vyrábajú jedinečné horské syry.
Rakúske múčniky a sladkosti sú medzinárodne známe. Medzi najobľúbenejšie patria Mozartove gule, Apfelstrudel (jablková štrudľa) alebo Sacherova torta.
Svetovým pojmom je viedenská káva. Po porážke Turkov pri Viedni v roku 1675, Franz Georg Kolschitzky skonfiškoval kávové zrná z opusteného tureckého tábora a otvoril prvú kaviareň. Jemu vďačíme aj za zvyk kávu sladiť a pridávať do nej mlieko.
Z nealkoholických nápojov patria k najobľúbenejším bylinná limonáda Almdudler. Z alkoholických nápojov to sú pivo (obľúbenou rakúskou značkou je Gösser) a víno (hlavnými produkčnými oblasťami sú Dolné Rakúsko a Burgenland).

Reštaurácií je v Rakúsku veľmi veľa. Napríklad Stehbeisel sú malé krčmičky "na stojáka", v ktorých si môžete objednať okrem piva i rôzne rýchle pokrmy, napríklad knedlíky s vajcom alebo karbonátky so zemiakmi. Preslávené na celom svete sú rakúske kaviarne. Sú veľmi svojrázne a útulné. Podávajú sa v nich typické viedenské raňajky. Obvykle je to káva alebo čaj, pečivo, maslo, marmeláda a vajce natvrdo.
A ak chcete radšej popíjať, zavítajte do typických podnikov Heuriger, kde sa kedysi podávalo práve mladé víno heurigen.
-> článok o Viedenské víno v meste
-> článok o Cisárov trhanec – Kaiserschmarrn, cisárov výmysel
-> článok o Domáca polievka s palacinkovými zvitkami – Frittatensuppe
-> článok o Medzi najlepšie reštaurácie sveta patrí viedenský Steirereck
-> článok o Gurmánsky zážitok v oblakoch vo viedenskom Prátri
-> článok o Viedenský festival pre gurmánov
-> článok o Weinviertel DAC
-> článok o Marhuľové knedle – Marillenknödel s marhuľovým kompótom
-> článok o Syrové cestoviny – Käsespätzle
-> článok o Sacherova torta – Sachertorte: Ani trochu staromódna
-> článok o Parené buchty – Germknödel
-> článok o Viedenská „šnicľa“ so zemiakovým šalátom
-> článok o Krémová tekvicová polievka – Kürbiskremsuppe s tekvicovým olejom
-> článok o Jablková štrúdľa - Apfelstrudel
-> článok o Srnčie ragú na ríbezľovej smotane (Rehragout in Ribiselrahm)



Autor: Dana Illéšová


Viete že...

Rakúska ťahaná štrúdľa, alebo strudel, patrí k tradičným rakúskym receptom. Je však známa a obľúbená vo všetkých krajinách bývalého Rakúsko-Uhorska, ale aj na celom svete. Charakteristická pre tento zákusok, je špecifická úprava cesta, ktoré sa ručne naťahuje na veľmi tenučkú, až priehľadnú hrúbku.

Registrácia
pre odber noviniek

Emailová adresa:

Meno:
Priezvisko:






Boli ste v rakúskych Alpách?

A - Minulý rok som bol/-a
B - Áno, tento rok
C - Nie, ale chystám sa
D - Nie, nemám záujem

Plánujete dovolenku v Rakúsku?

A - Áno, viac ako 3 dni
B - Áno, víkendový pobyt
C - Nie
D - Nie, len 1-dňové výlety