| Rakúska kuchyňa
Rakúska kuchyňa bývá často redukovaná len na viedenskú kuchyňu, 
aj keď obsahuje i tradičné kuchárske umenie bývalého Rakúsko-Uhorska. Okrem samotných krajových špecialít je táto kuchyňa ovplyvnená najmä svojimi susedmi. Pokrmy a spôsob ich prípravy tak boli často preberané a začleňované do vlastnej rakúskej kuchyne. Ako príklad môže slúžiť guláš, ktorý je pôvodom z Maďarska. 
Rakúska kuchyňa je nám veľmi blízka, pokrmy sú rovnaké, alebo veľmi podobné slovenským pokrmom. 
Viedenský rezeň (Wiener Schnitzel) je najtradičnejším zo všetkých tradičných rakúskych jedál.
 
 V posledných rokoch sa vyvíja i regionálna kuchyňa, ktorá sa zameriava predovšetkým na produkty z daného kraja a jednoduchosť prípravy. V Tyrolsku sa napríklad vyrábajú jedinečné horské syry.
 Rakúske múčniky a sladkosti sú medzinárodne známe. Medzi najobľúbenejšie patria Mozartove gule, Apfelstrudel (jablková štrudľa) alebo Sacherova torta.
 Svetovým pojmom je viedenská káva. 
Po porážke Turkov pri Viedni v roku 1675, Franz Georg Kolschitzky skonfiškoval kávové zrná z opusteného tureckého tábora a otvoril prvú kaviareň. 
Jemu vďačíme aj za zvyk kávu sladiť a pridávať do nej mlieko.
 Z nealkoholických nápojov patria k najobľúbenejším bylinná limonáda Almdudler. Z alkoholických nápojov to sú pivo (obľúbenou rakúskou značkou je Gösser) a víno (hlavnými produkčnými oblasťami sú Dolné Rakúsko a Burgenland).
 
 Reštaurácií je v Rakúsku veľmi veľa. Napríklad Stehbeisel sú malé krčmičky "na stojáka", v ktorých si môžete objednať okrem piva i rôzne rýchle pokrmy, napríklad knedlíky s vajcom alebo karbonátky so zemiakmi. Preslávené na celom svete sú rakúske kaviarne. Sú veľmi svojrázne a útulné. Podávajú sa v nich typické viedenské raňajky. Obvykle je to káva alebo čaj, pečivo, maslo, marmeláda a vajce natvrdo.
 A ak chcete radšej popíjať, zavítajte do typických podnikov Heuriger, kde sa kedysi podávalo práve mladé víno heurigen.
 -> článok o Viedenské víno v meste
 -> článok o Cisárov trhanec – Kaiserschmarrn, cisárov výmysel
 -> článok o Domáca polievka s palacinkovými zvitkami – Frittatensuppe
 -> článok o  Medzi najlepšie reštaurácie sveta patrí viedenský Steirereck
 -> článok o Gurmánsky zážitok v oblakoch vo viedenskom Prátri
 -> článok o  Viedenský festival pre gurmánov
 -> článok o Weinviertel DAC
 -> článok o Marhuľové knedle – Marillenknödel s marhuľovým kompótom
 -> článok o Syrové cestoviny – Käsespätzle
 -> článok o Sacherova torta – Sachertorte: Ani trochu staromódna
 -> článok o Parené buchty – Germknödel
 -> článok o Viedenská „šnicľa“ so zemiakovým šalátom
 -> článok o Krémová tekvicová polievka – Kürbiskremsuppe s tekvicovým olejom
 -> článok o Jablková štrúdľa - Apfelstrudel
 -> článok o Srnčie ragú na ríbezľovej smotane (Rehragout in Ribiselrahm)
 
 Autor: Dana Illéšová
 
 
 | Viete že...Príslovie "pripraviť niekomu kakaový kúpeľ" znamená v nemčine čosi ako "vystreliť si z niekoho, ťahať mu medové motúzy"
 
 Registráciapre odber noviniek
 
 
 
 
 
 
 
 Boli ste v rakúskych Alpách?A - Minulý rok som bol/-aB - Áno, tento rok
 C - Nie, ale chystám sa
 D - Nie, nemám záujem
 
 Plánujete dovolenku v Rakúsku?A - Áno, viac ako 3 dniB - Áno, víkendový pobyt
 C - Nie
 D - Nie, len 1-dňové výlety
 
 
 
 |