2025-09-04
Ekofarma Esterhazy v Donnerskirchene sa už dávnejšie etablovala ako kulinárske a kultúrne miesto stretnutí na západnom páse trstinového jazera Neusiedler See. S reštauráciou Zum Gogosch, tržnicou Kulinarium Burgenland a pestrým programom podujatí ponúka biofarma jedinečný zážitok pre gurmánov, rodiny a milovníkov prírody.
Farmársky trh Obľúbený farmársky trh s rodinnou slávnosťou, ktorý sa koná štyrikrát do roka, je už dlho jedným z sezónnych vrcholov v kalendári podujatí ekofarmy. 6. a 7. septembra a 15. a 16. novembra 2025 sa farma premení na pestrý farmársky a remeselný trh s regionálnymi produktmi, jedinečnými umeleckými remeslami a pestrým programom pre deti. Návštevníci sa môžu tešiť na bio špeciality ako syr, med, oleje, vajcia, ale aj produkty z diviny a mäso z bio angusového dobytka a bio slnečných ošípaných. Na najmenších čaká okrem iného jazda na oslíkoch, farebné tvorivé dielne, obrovské ihrisko a nové kŕmidlo pre bio dobytok plemena Angus.
06. a 07. september 2025 10:00 – 18:00 hod. 15. a 16. november 2025 vstup zadarmo
Jesenné podujatia a kulinárske špeciality Reštaurácia Zum Gogosch na biofarme ponúka už presne jeden rok hostí kuchyňou, ktorá spája panónsku tradíciu a živú udržateľnosť. Názov "Gogosch" (nárečový výraz pre kohúta), symbolizuje regionálnosť, ostražitosť a nové začiatky. Kuchynský tím pod celkovým vedením Julie Waldbauer sa zameriava na bio hovädzie mäso plemena Angus z vlastného stáda farmy, špeciality z diviny z vlastných poľovných revírov farmy, čerstvo ulovené regionálne ryby a vegetariánske a vegánske kreácie, napríklad s bio cícerom z vlastných polí farmy. Útulná atmosféra v láskyplne zrekonštruovanej bývalej stajne so slamenou strechou a cennými vzrastlými stromami na nádvorí vás pozýva na posedenie – najmä v jesennom slnku alebo počas zimných mesiacov.
Jesenné lahôdky: Od 18. do 31. októbra čaká sezóna tekvíc – na celom statku aj na tanieri – predtým, ako sa začiatkom novembra objavia v ponuke špeciality z regionálnej bio husaciny. Tím biofarmy sa tiež teší, že je súčasťou série podujatí Burgenland Tourism "Hus na jazere Neusiedler See": 4. a 5. októbra sa uskutoční pestrý program so živou hudbou, ochutnávkami vín, kulinárskymi špecialitami s bio husacinou a zábavou pre všetky vekové kategórie.
Okrem týchto rozmanitých podujatí ponúka biofarma aj majstrovské kurzy grilovania diviny a bio mäsa – ďalší kurz sa uskutoční 12. septembra – ako aj denné prehliadky bio farmy. Kombinácia prírodných zážitkov, kulinárskych špecialít a vzdelávania robí z biofarmy celoročnú destináciu.
Zvieracie novinky Túto jeseň sa nielenže stádo bio dobytka plemena Angus, ktoré sa čoskoro vráti na jesennú farmu z letných pastvín pri jazere, rozšíri o niekoľko ďalších zvierat, ale na farme pribudne aj ďalší mobilný kurník, ktorý poskytne dostatok priestoru pre veľký kŕdeľ sliepok, ktoré budú návštevníkom trhoviska poskytovať tie najlepšie bio vajcia.
Zimné obdobie Biofarma už teraz plánuje najdôležitejšie udalosti adventného obdobia na zimné mesiace. Návštevníci si môžu využiť počas celého decembra predaj vianočných stromčekov na farme a od 15. do 16. novembra sa tešiť na zimný farmársky trh. Ďalšie adventné termíny prinesieme neskôr.