2022-10-21
Aké by to bolo putovanie po strednom Burgenlande, aby sme neochutnali tamojšie víno? Región je úzko spätý s vínom. Dlhoročné a tradičné spracovanie odrody hrozna Frankovka modrá (Blaufränkisch) si vyslúžilo aj názov vinárskej oblasti "Blaufränkischland Mittelburgenland".
Ešte pred západom slnka sme sa boli pozrieť na vinič. Autom sme sa dostali po miestnej ceste až takmer doprostred viníc. Vyšli sme si na vyhliadkový kopček a mali sme nádherný výhľad do okolia. Pred nami sa rozprestierali tisícky viničov, ktoré si aj napriek tohtoročnému extrémne horúcemu letu a nedostatku vlahy zachovali zelené listy, ktoré ukrývali veľké strapce hrozna. Kvalita vín začína totiž vo vinohrade. V tejto oblasti nemajú až také problémy so škorcami, ktoré v tomto období robia pravidelne nálety na sladké bobule a okrádajú tým vinárov o plody celoročnej starostlivosti. Schválne nepíšeme konkrétne miesto, kde sme boli, pretože okrem nás tu boli rakúski vojaci, ktorí tu 24 hodín strážia hranice kvôli utečencom.
Panónske, mierne podnebie s najväčším počtom hodín slnečného svitu v Burgenlande je presne to, čo vinice potrebujú. V okolí Deutschkreutzu, Horitschonu, Lutzmannsburgu a Neckenmarktu sa na viac ako dvetisíc hektároch viníc pestuje Blaufränkisch, Zweigelt, Merlot, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon a Welschriesling. Región je domovom vynikajúcich ružových a červených vín, ale aj ľahkých bielych vín. Obľúbené červené víno sa ochutnáva nielen vo vinotékach, ale aj na priamo na farme a konajú sa rôzne vinárske podujatia od mája do novembra.
Prijali sme pozvanie na ochutnávku vín do Vinárstva Prickler v Lutzmannsburgu (približne hodina a pol jazdy autom z Bratislavy). V nových, moderných priestoroch rodinnej vinárne nás privítala mladá sympatická Christina Prickler. Sadli sme si za stôl, kde boli pripravené vínne karty, pohostenie, poháre na víno a nádoba na vylievanie vína. Pri degustácii sa zvyčajne začína sa ľahkým a sviežim vínom, potom nasledujú sladšie a ťažšie. My nie sme práve tí, ktorí majú právo - resp. dostatok skúseností na to - aby sme vedeli správne popísať a zhodnotiť víno. Ale aj tak sme si večer užili. Ono je to všetko o pocite, o chuti,... a keď víno, ktoré vám naliali, nesadlo vašim chuťovým bunkám, môžete ho z pohára vyliať do nádoby na to určenej. Popri tom (aj kvôli zmene a neutralizácii chute) môžete jesť regionálne syry, šunky, salámy, mäsové paštéty,... s čerstvým pečivom a chlebom.
Dobré víno je vždy individuálnym dielom ľudí, ktorí za ním stoja. Víno je veľkou vášňou rodiny Prickler už niekoľko generácií a o tom, že to robia výborne, svedčí množstvo ocenení, ktoré získali. Vinárstvo Prickler je špecialistom na červené víno, čo sa prejavuje už v pestovaných odrodách hrozna. Tie pestujú na asi 30 ha. Zdravé hrozno a zámerne obmedzené výnosy vedú k jemným červeným vínam s nízkym obsahom kyselín a vysokou koncentráciou a kvalitou. Takto odborne to znie, no za nás, amatérov vieme zhodnotiť našu degustáciu zjednodušene: najviac nám chutilo jemné ružové Frizzante, ktoré bolo ľahké a vedeli by sme si pri ňom predstaviť presedieť príjemný večer. Postupne sme prechádzali k ťažším a veľmi chutné bolo aj červené Blaufränkisch Ried Sonnberg.
Christina nám okrem vín, predstavila aj históriu ich rodinného vinárstva. Nachádza sa v Lutzmannsburgu, najstaršej písomne doloženej vinohradníckej obci v Burgenlande. Hrdo hovorí, že vína s výrazným charakterom a bohatosťou sú ich ochrannou známkou. Kvalita je najvyššou prioritou a každý krok procesu výroby vína, od viniča až po fľašu, je sprevádzaný starostlivosťou a dôrazom na detail. Všetko v ich živote je podriadené hroznu. Aj v čase našej večernej návštevy sa z viníc niekoľkokrát otočil traktor s vlečkou plnou hrozna. Hrozno ihneď spracovávali, triedili, lisovali a pripravovali na to najdôležitejšie - na výrobu vína. Pretože ako nám Christina zdôraznila, hrozno treba oberať v správny čas, aby víno chutilo tak, ako má. A vtedy sa nepozerá na hodinky, či na sviatky.
Jej manžel, Christian, vyrastal od malička s bratom René vo vinohradoch a pri rodičoch sa učili všetkému od malička. Je "Kellermeister" - vyštudovaný v odbore, kvalifikovaný technický manažér a zároveň má aj someliérske skúšky. Christina má na starosti zákazníkov a marketing. Je veľmi kreatívna, veľa jej nápadov sa ujalo. Boli sme zvedaví, ako jej nápady prijali pôvodní šéfovia (rodičia jej manžela). S úsmevom hovorí, že má úžasných svokrovcov, ktorí jej dôverujú. A tak ich vína nájdete nielen v ich vinárni, ale aj v ponuke mnohých hotelov v Alpách. A ako jedni z prvých začali svoje vína predávať aj vo veľkej obchodnej sieti v Rakúsku, čo bol v podstate pioniersky krok. No vyplatil sa.
VIDEO:
Máte radi červené víno - klasické, ťažké, plné? Alebo dáte prednosť ľahkému bielemu vínu či hravému ružovému? Alebo máte radšej šumivé vo forme Frizzante? Ak budete niekedy v Lutzmannsburgu, zastavte sa u nich vo vinárstve a aj bez ohlásenia vopred vám pripravia skvelú ochutnávku. Dorozumiete sa nemecky a anglicky. Alebo rukami - nohami pri chutnom víne :-). Pretože ako nám povedala v ten večer Christina Prickler: "Život je príliš krátky na to, aby sme pili zlé víno".
Autor: Dana Illéšová, Marian Illéš Preberať obsah stránky je možné len so súhlasom redakcie. Všetky práva vyhradené.
Viete že...
Sacherova torta alebo sacher je druh čokoládovej torty s marhuľovou marmeládou a čokoládovou polevou. Táto torta jedna z najznámejších kulinárskych špecialít Viedne a jej receptúra je držaná v tajnosti.