2015-10-31
Podľa čoho sa vie, že sa blížia Vianoce? No predsa, podľa vône! Keď sa začne v celej zemi šíriť lákavá vôňa vanilky, škorice, pražených mandlí a orieškov, je isté, že nastal čas usilovného pečenia vianočných cukroviniek.
Vanilkové rohlíčky (c) Österreich Werbung
Počas adventu a Vianoc majú rakúski cukrári veľkú konjunktúru a rakúske gazdinky plné ruky práce. Miesi sa, váľa sa, šľahá sa, trie sa, zdobí sa a s veľkým pôžitkom sa to ochutnáva. Máloktorá svetová kuchyňa má v repertoári toľko druhov vianočného pečiva ako tá rakúska. Nám Slovákom je však dôverne známe. Veď sme boli súčasťou rakúsko uhorskej monarchie a vanilkové rohlíčky, mandľové rezy, linecké kolieska, perníčky, rumové guľky a spol. sú spoločným dedičstvom oboch národov.
Vyskúšajte si pravý rakúsky recept a upečte si svoje vlastné vanilkové rohlíčky:
Vanilkové rohlíčky po rakúsky (Vanillekipferl)
Potrebujeme: 400 g masla 200 g strúhaných mandlí 500 g múky 160 g práškového cukru 2 balíčky vanilkového cukru
Príprava: Všetky uvedené suroviny spracujeme na cesto, ktoré potom zabalíme do fólie a vložíme do chladničky, kde cesto vychladne a odpočinie si. Potom ho vyberieme, predhrejeme rúru na 175°C, cesto rozváľame na dlhšie valčeky s priemerom 3-4 cm, z ktorých potom odkrajujeme 1-1,5 cm dlhé šulčeky, ktoré tvarujeme do podoby malých rohlíčkov. Plech vyložíme papierom na pečenie, poukladáme na neho rohlíčky a pečieme cca 12 – 15 minút v horkovzdušnej rúre do svetlohneda. Po upečení ihneď obalíme v práškovom cukre zmiešanom s vanilkovým cukrom a necháme vychladnúť.
Spracoval: Dana Illéšová Preberať obsah stránky je možné len so súhlasom redakcie. Všetky práva vyhradené.