Logo AustriaSK
ISSN 2453-9589

Otestovali sme Festival Kulinartika 2015 - Deň 3 - Gurmánsky večer

2015-10-29
V tirolskom Kirchbergu sa od 1. do 4.októbra 2015 konala úžasná akcia, ktorú zorganizovala miestna turistická organizácia a veľmi talentovaný šéfkuchár, ktorého meno poznajú jeho kolegovia aj v zahraničí. Zúčastnili sme sa jej od prvého dňa až po záverečné minúty a snažili sme sa byť všade a ochutnať všetko. Pred nami bol nielen nami najviac očakávaný večer.



Gourmet Dinner (c) Austria.sk



Kulinartika vrcholí: 6 kuchárov, 6-chodové menu, 7 michelinov, 5 hotelov
Večer sa na Dorfplatz v Kirchbergu ešte raz všetkým predstavili hlavní predstavitelia dnešného večera - tí najlepší z najlepších, michelinskí kuchári Simon Taxacher, Konstantin Filippou, Thorsten Probost, Ralf Berendsen, Hubert Wallner a Norbert Niederkofler. Každý z nich v ten večer varil v inom hoteli a mal pripravené svoje menu. Keďže išlo o prvý ročník Kulinartiky, samotných organizátorov veľmi milo prekvapil obrovský záujem o toto podujatie. Napríklad v tento večer boli všetky miesta už niekoľko dní vopred vypredané vo všetkých zúčastnených Kulinartika hoteloch. Zúčastnilo sa ho neuveriteľných 500 hostí z Rakúska, Nemecka, Belgicka a Švajčiarska. A nešlo o zanedbateľnú sumu - 129,- €/os.
Každý šéfkuchár mal k dispozícii 10 až 12 spolupracovníkov.



Tí, ktorí nemali to šťastie a nezískali lístky na špeciálny večer, mohli aspoň takto ešte raz vidieť špičkových kuchárov a zároveň zadarmo ochutnať podávané mäso z grilu. Zábava na námestí ešte pokračovala, ale šéfkuchári sa už museli presunúť do svojich kuchýň. Slávnostne odetých návštevníkov z námestia odvážala kyvadlová doprava do jednotlivých hotelov. My sme večer absolvovali tzv.Dinner hopping - putovali sme z jedného hotela do druhého a všade sme ochutnali dva chody. Bolo to trochu hektické, ale veľmi zaujímavé.



Hotel Elisabeth - Ralf Berendsen



Ako prvú sme navštívili reštauráciu zúčastneného hotela Elisabeth****, kde dnes večer varil Holanďan Ralf Berendsen. Rád varí z protikladov, z ktorých tvorí harmóniu na tanieri. Potom, čo pracoval v rôznych 5-hviezdičkových hoteloch, šéfuje už od roku 2011 v belgickej Restaurant La Source & Châteaux La Butte aux Bois. Už pred hotelom bola nádherne vysvietená prístupová cesta s fakľami. Vo vnútri, ešte kým nás usadili, sme si pripili sektom a ochutnali pripravené kanapky. O chvíľu sa objavil aj Ralf. Pozval nás do kuchyne, podmienkou však bolo najskôr zjesť prvé dva chody. Len čo sme si sadli k pripravenému stolu v reštaurácii, čašníci začali prezentovať víno. Počas celého večera boli pripravené k jednotlivým chodom v každej reštaurácii zakaždým iné typy vína.
Dostali sme predjedlo, samozrejme s presným a podrobným výkladom. Pri stole sme sedeli skupinka zložená z Rakúšanov, Švajčiarov a my dvaja Slováci. My sme nie vždy čašníkom rozumeli, čo máme na tanieri a niekedy to bolo aj dobre. Pretože človek stratí predsudky a ochutná aj také jedlo, aké by inak do úst nevzal. Nechali sme si od spolustolovníkov párkrát preložiť a vysvetliť ingrediencie, ale veľakrát ani oni nerozumeli kuchynským a michelínskym výrazom. A tak sme všetci niekedy tipovali, čo nám priniesli. Musíme uznať, že toto bol úplne iný level varenia a servírovania. Jedlo na tanieri farebne ladilo a bolo s inžinierskou presnosťou nastajlované. Prvé, čo sme jedli, bolo predjedlo - makrela so všeličím :-). Ochutnali sme ešte ďalší chod - langustu kráľovskú a ďalšie víno.




Potom už nasledovala návšteva kuchyne. To bol úžasný zážitok vidieť ako tam všetko presne funguje. Všade bolo takmer chirurgicky čisto, vládol pracovný ruch, ale nie chaos a stres. Akoby ani v reštaurácii neboli úplne všetky stoly obsadené a nečakalo ich ešte pár hodín prípravy a podávania jedál. Pekne zabehnutý stroj fungoval. I keď práve na tento večer musel prepustiť svoje miesto michelinskému Ralfovi Berendsenovi sympatický šéfkuchár Robert Reichmayr, s ktorým sme sa zoznámili už v prvý deň Kulinartiky. Žiaľ, Mira z Liptova sme tu nestretli, mal v ten večer voľno.
Dávali sme veľké plus úvodnému dojmu pri vstupe, milé privítanie, veľmi pekná úprava jedla na tanieroch a takisto aj zladeniu jednotlivých chutí.
V tento večer mali hostia pripravené takéto šesťchodové menu:

  • Gelbflossen-Makrele (makrela), "Gillardeau" Austern (mušle), Topinambur, Tofu, Ponzu
  • Seezunge (lastúry srdcovky), Herzmuschel, Miso, Lauch, Zitrone
  • Langoustine "Royal" & Taschenkrebs (langusta kráľovská & kraby), Râs al Hânout, Kürbis, Couscous, Kaffir
  • Anjou - Taube (holub), Schwarzwurzeln, Rotkohl, Haselnüsse, Feigen
  • Hand of Buddha (exotické ovocie), Mango, Kokosnuss, Pandan, Hand of Buddha, Curry
  • Trüffel & Trüffel (hľuzovky), Brauner Butter, Milch, Valrhona Manjari, Trüffel


Počas večera sa k jednotlivým chodom podávali vína z vinárstva Prieler (Neusiedlersee-Hügelland, Burgenland, Rakúsko), Prager (Wachau, Rakúsko), Wohlmuth (Južné Štajersko, Rakúsko), Umathum (Neusiedlersee, Burgenland, Rakúsko), Emrich-Schönleber (Nemecko), Domaine Wachau (Wachau, Dolné Rakúsko).



Hotel Relais & Châteaux Rosengarten - Simon Taxacher a Konstantin Filippou



Ďalší chod nás už čakal v reštaurácii hotela Relais & Châteaux Rosengarten, kde varil jej majiteľ Simon Taxacher (ako 33-ročný získal 2 michelinské hviezdy, už po niekoľký rok po sebe je ocenený ako najlepší kuchár v Rakúsku - Gault Millau/4 čiapky a 19 bodov, A la Carte/5 hviezd a 99 bodov. Jeho francúzsko-stredomorská kuchyňa je známa za hranicami krajiny) a Konstantin Filippou (ocenený michelinskou hviezdou, jeho kuchyňa je minimalistická, priamočiara a s čistou chuťou). Hneď pri vstupe na recepcii bolo vidno ruku majiteľa - moderný, jednoduchý štýl, všetko zariadené vzdušne. Stretáva sa tu mestská elegancia s alpským štýlom. Toto je jedna z mála rakúskych reštaurácií, ktoré získali ocenenie dve michelinske hviezdy. Tu nás takisto nás privítali sektom a mohli sme nahliadnuť do srdca reštaurácie - do kuchyne, kde Simon s Konstantinom a ich pomocníkmi pripravovali menu. Aj tu bolo čisto ako na operačnej sále, podlaha, stoly, pracovné miesta,... všade sa to takmer až ligotalo. Aj tu vďaka presne zadeleným úlohám všetko šľapalo ako švajčiarske hodinky. Každý sústredene pracoval a nenechal sa vyrušovať. Okrem Simona, ktorý si našiel čas a povedal nám pár slov k pripraveným jedlám. Mladý kuchár kládol prílohu na taniere a keď mu padla kvapka na pracovnú dosku, Simon okamžite vzal utierku a očitil to. Ešte stíhal aj občas odbehnúť a kontrolovať správne dochucovanie. Klobúk dolu, ako to všetko stíhal - organizovať takýto veľký festival a zároveň menežovať svoju kuchyňu. Dali sme si z ponúkaných kanapiek, a potom sme už nedočkavo išli do reštaurácie k pripravenému stolu.



Zopakoval sa rovnaký scenár s vínami, ochutnali sme dva zo šiestich chodov. Prvým bolo "Brandade", čo bolo rybacie pyré a kaviár a druhým chodom bol bravčový bôčik. Zaujímavé boli pri bôčiku najmä sprievodné "ozdoby" - Simon a Konstantin veľa využívali červenú repu a reďkovky. Reďkovka bola napríklad pripravená tak, že bola nakrájaná na tenké plátky a jemne skaramelizovaná. K menu s bôčikom priniesli aj "frťana" s tmavou tekutinou - podľa správnosti sa malo mäso zapíjať touto omáčkou (silným vývarom). Na stole sme mali aj domáci chlieb s bylinkami a domáce maslo - toto sme nečakali v Michelinom ocenenej reštaurácii. To len podčiarkuje, že využívajú domáce potraviny v svetovej kuchyni. Pozerali sme sa na zloženie hostí v plne obsadenej reštaurácii. Prišli celé rodiny, veková kategória asi od 20 do 70 rokov. Príjemne sa bavili, personál sa neustále venoval hosťom.

Veľké plus dávame vizuálu reštaurácie, milému personálu a v neposlednom rade výbornému jedlu a jeho úprave.
V tento večer mali hostia pripravené takéto šesťchodové menu:

  • Mieral Ente (kačka), Marille, Holzkohle
  • Brandade (pyré z ryby), Safran, Saiblingskaviar
  • Kabeljau (treska), Schweinebauch (bôčik), Cidre, Schnittlauch
  • Jakobsmuschel (hrebenatky), Sommertrüffel (hľuzovka letná), Topinambur, Pflaume
  • Wagyu "Short Rib" (rebrá), Rüben "alte Sorten", fermentierter Knoblauch
  • Stachelbeere (egreše), Tanne

Počas večera sa k jednotlivým chodom podávali vína z vinárstva Loimer (Kamptal, Dolné Rakúsko), Graff Hardegg (Weinviertel, Dolné Rakúsko), Tauss (Južné Štajersko, Rakúsko), Muster (Južné Štajersko), Weninger (Burgenland, Rakúsko) a Emrich-Schönleber (Nemecko).



Hotel Alexander - Thorsten Probost



Len čo sme dojedli druhý ponúkaný chod, už sme sa museli pobrať do ďalšieho hotela - Alexander****, ktorý sa so svojou reštauráciou zapojil do Kulinartiky. Dnes večer šéfoval v kuchyni nemecký kuchár Thorsten Probost (v roku 2008 bol vyhlásený za najlepšieho kuchára roka Gault-Millau-Koches, jeho kuchyňu najlepšie vystihujú slová puristická a kreatívna).
V prítmí typickej alpskej reštaurácie nás vo dverách privítal čašník, ako inak so sektom. Hneď sme sa išli pozrieť do Thorstenovho kráľovstva - keďže sme boli už po tretíkrát v kuchyni, už nás ani tak nebrala perfektná čistota, skôr vek kuchárov. Boli veľmi mladí. Nejako automaticky sme si predstavovali, že s vekom prichádza viac skúseností a šéfkuchári vsadia na istotu, aby bol večer dokonalý. V kuchyni nás Thorsten ponúkol jedlom z kategórie tzv."fingerfood" - na tácke mal naukladané na stonkovom zeleri všeličo (ospravedlňujeme sa za výraz) a mali sme problém - ako si kultúrne a bez hanby vziať pomerne veľké sústo z tanierika, ktoré nie veľkosťou žiadna jednohubka? Thorsten nám názorne predviedol, že najlepší je kráľovský príbor - ruky. Bol veľmi milý a spontánny.




Vrátili sme sa k nášmu stolu, čašníci priniesli vína, prvý chod (raky), druhý chod už nebol tak identifikovateľný. Nemali sme k dispozícii zoznam jedál, preto sme sa spýtali čašníka, čo je to za mäso. Naši spolustolovníci, s ktorými sme v ten večer spoločne putovali z reštaurácie do reštaurácie nám popísali (po prvých sústach), že je to kamzík. Ostali sme v pomykove, pretože sme boli s partiou vtipkárov a keď sme im povedali, že u nás sú kamzíky chránené, so smiechom odpovedali, že oni ich majú toľko, že ich môžu strieľať. Chutil ako jelenie mäso, bol výborne pripravený... No v istých chvíľach by človek asi nemal vedieť, čo si vkladal do úst... Pred odchodom sme mali každý na stole už 4 poháre vína, čo sa nám zdalo ako obrovské plytvanie, pretože za ten čas sme ich nemali šancu vypiť. Ale patrilo to ku kultúre večera - čo jedlo, to k nemu iné víno. A keďže sme prišli v poradí k štvrtému chodu, mali sme pripravený rovnaký počet vín.
Reštaurácia bola úplne plná, pôsobila milo a útulne. Ani tu nevládol chaos, čašníci s úsmevom postupne nosili jedlá a celkovo sme postrehli, že nielen tu, ale aj v iných hoteloch sa všetci stále usmievali. Sršala z nich pýcha, že sú súčasťou niečoho výnimočného - či už personál alebo hostia.
Aj tu bolo jedlo pripravované precízne, na tanieri rozprávkovo upravené...
V tento večer mali hostia pripravené takéto šesťchodové menu:

  • Die Topinambur und die Artischocke mit gebeiztem und gebratenem Felchen (sladkovodná ryba sih), Zitronenverbene
  • Die Krebse (raky) aus dem Waldviertel mit roter Paprika, Gelee und Rettich, Vietnam Koriander
  • Das Bries vom Tiroler Kalb (teľacie mäso) mit Steinpilz, Linsen und brauner Butter, arabisches Bergkraut
  • Das Dry Aged Rind (hovädzie) vom Metzger Huber, pochiert mit weissen Zwiebeln und Anuschka Erdäpfeln, Liebstöckel (ligurček)
  • Die Gams (kamzík) aus der Glongebene mit cremigem Riebel und jungem Kraut, Pinienduft Rosmarin
  • Der Topfen (tvaroh) vom Metzler in egg mit Schwarzbeeren (čučoriedky) und Birkenzucker, Sauerklee

Počas večera sa k jednotlivým chodom podávali vína z vinárstva Emrich-Schönleber (Nemecko), Gross (Južné Štajersko, Rakúsko), Alphart (Thermenregion, Dolné Rakúsko), Maison Louis Jadot (Francúzsko), Prieler (Neusiedlersee-Hügelland, Burgenland, Rakúsko), Loimer (Kamptal, Dolné Rakúsko).



Hotel Adler - Norbert Niederkofler



Nastal čas presunúť sa do predposlednej reštaurácie zúčastneného hotela Adler****. Pri vstupe nás privítal samotný majiteľ Siegfried Egger, čo nás príjemne prekvapilo. Cítili sme sa veľmi poctení, že si na nás našiel čas, ponúkol šampanským a uviedol k stolu. Takmer v tej istej sekunde sa vrátil a predstavil nám víno, ktoré tiež aj sám nalieval. To sme sa už úplne rozplývali a cítili sa fakt dôležito. O chvíľu sme ho videli obsluhovať hostí aj pri iných stoloch. Nie preto, že mal nedostatok personálu, ale preto, lebo si vážil každého hosťa vo svojej vypredanej reštaurácii. Postupne sa pristavil pri každom stole a zaujímal sa, či má každý všetko, čo potrebuje. Takto sa robí biznis - je to uzavretý kruh, keď sa hosť cíti dôležito a je mu dobre, vtedy je spokojný aj šéf, pretože vie, že ten hosť sa opäť vráti. K nášmu stolu prišla aj jeho sympatická manželka Natascha, ktorej sme sa pýtali, aké dobroty nám prinesú. Náš veselo naladený spolupútnik povedal, že všetci pevne veríme, že to nebude ryba a ani žiadne morské, jazerné či riečne živočíchy, pretože sme doteraz mali takmer len to. Šéfová sa zarazila, pretože práve oba pre nás pripravované chody mali byť z toho súdka. Nespôsobili sme však žiadnu paniku, šéfkuchár pre nás pozmenil druhé jedlo a pozorná Natascha priniesla našej vegetariánskej kolegyni úžasné rizoto. Prvý chod bol pstruh a kaviár a druhý mladé prasiatko a úhor. Samozrejme, i tu sme chutnali ku každému jedlu iné víno.



Dnes tu varil belgický šéfkuchár Norbert Niederkofler, ktorý má ako jediný zo zúčastnených rovnaký počet michelinských hviezd ako Simon Taxacher - dve. Tento pán patrí k svetovej kuchárskej špičke. Stretnutie s ním bolo veľmi zaujímavé, neustále cestuje, svoj kalendár má plný takmer rok dopredu a ako smutne skonštatoval, domov sa dostane vždy len na Vianoce a je zároveň tým najväčším vianočným darčekom pre svojho syna. Objednávajú si ho rôzne hotely, reštaurácie, na súkromné oslavy, na kuchárske šou,... Vždy príde na dva-tri dni a letí zasa inam. Najradšej sa vracia do Kazachstanu, kde ho očarili miestni ľudia, kultúra a samozrejme jedlo. Vždy varí z miestnych surovín, nech je kdekoľvek na svete. O tom, aká je celebrita, svedčí aj fakt, že kvôli nemu si pricestovali do Kirchebrgu Belgičania, aby mali tú česť jesť jedlo, ktoré navaril. Dokonca aj belgická televízia prišla, aby tu s ním natočila dokument. Norbert Niederkofler nám ukázal iný pohľad na potraviny a na jedlo.
Veľké plus dávame majiteľom, ktorí nestáli spokojne bokom, ale sa aktívne zapájali a dali všetkým prchavý pocit výnimočnosti. Je subjektívne hodnotiť krásu, ale mali jedny z najkrajšie vyzdobených stolov.
V tento večer mali hostia pripravené takéto šesťchodové menu:

  • Topinambur getrocknet mit Hirsch-Tartare (jeleň)
  • Maccaron mit Creme von Kalbsnieren und Hollundergel (teľacie ľadvinky)
  • Es war einmal eine Bachforelle (pstruh)– Tartar – Kaviar - krokante Haut
  • Aal lauwarm geräuchert (úhor) – Blumenkohl - schwarze Nüsse
  • Risotto mit geschmorten roten Zwiebel, Moscato rosa Gelatine und Blauschimmelkäse
  • Milchferkel (mladé prasiatko) – Wacholder – Kräuter - Mangold
  • Chioccolate Bubble mit Fragolino Trauben Sorbet
  • Birne schöne Helene
  • Hausgemachtes Brot mit Sauerteig (kváskový chlieb)


Počas večera sa k jednotlivým chodom podávali vína z vinárstva Prager (Wachau, Dolné Rakúsko), Fritsch, (Kamptal, Dolné Rakúsko), Paul Achs (Neusiedlersee, Burgenland, Rakúsko), Prunotto (Taliansko), Lageder (Južné Tirolsko-Taliansko), Feiler-Artinger (Neusiedlersee, Burgenland, Rakúsko).



Hotel Activ Sunny Hotel Sonne - Hubert Wallner



Už bolo takmer jedenásť hodín v noci, keď sme prišli do reštaurácie Activ Sunny Hotel Sonne****. Večerné šesťchodové menu pripravoval Rakúšan Hubert Wallner, objav roka 2012 A la Carte, v roku 2015 získal ocenenie 3 kuchárske čiapky. Vlastní reštauráciu vo Wörthersee, kde rád pripravuje stredomorskú kuchyňu. Určite to bolo tým, že sme prišli už na záver na posledné dva chody gurmánskeho večera, ale toto bola najpokojnejšia kuchyňa zo všetkých zúčastnených hotelov Kulinartiky. Všade bola taká čistota, až to bolo neuveriteľné - veď si len predstavte, že od obeda pracoval šéfkuchár s tímom spolupracovníkov do neskorej noci a v tej kuchyni nebol ani náznak neporiadku, nič rozliate, jednoducho ako z reklamy! Hubert pre nás dokončoval "fingerfood" na privítanie a samozrejme, nesmelo chýbať šampanské. Za našimi chrbtami bola veľká tabuľa, na ktorej boli nakreslené očíslované stoly a spôsob obsluhy. Fakt dôkladná príprava :-). Takúto sme si inde nevšimli (tým netvrdíme, že nebola).


Scenár sme už poznali - hneď ako sme si sadli, naplnili nám poháre vínom a priniesli prvý, vlastne predposledný chod - teliatko so zelenými fazuľkami a napokon sladký záver rozprávkového večera - sladké dobroty z hrušky (dusená hruška, hrušková zmrzlina, pena,... a k tomu ešte všelijaké doplnky špičkovej kuchárskej triedy). Aj tu chodil mladý majiteľ Wilhelm Steindl a vysvetľoval svojim hosťom, čo im personál priniesol a poprial dobrú chuť. A tu nám veľmi chutilo. Veľmi sa nám páčil spôsob, akým servírovali zákusok - ku každému stolu prišiel taký počet personálu, koľko sedelo pri stole hostí. Na pokyn jedného z nich presne v rovnaký okamih položili z pravej strany pred každého hosťa tanier nacvičenými gestami, uklonili sa a odišli. Bolo to úžasné predstavenie, ako zo starých filmov.
Na záver večera, ktorý sa končil hlboko v noci, predstúpil šéfkuchár Hubert Wallner spolu so svojim tímom pred všetkých zúčastnených, presne ako herci na záver predstavenia. Zožali mohutný potlesk, Wilhelm Steindl ich jednotlivo predstavil a poďakoval všetkým za výnimočný večer. Cítili sme sa tu výborne, jedlo bolo veľmi chutné a krásne upravené na tanieri.
V tento večer mali hostia pripravené takéto šesťchodové menu:

  • "Wald Boden", Pilze, Moos, Gänseleber (husacia pečeň)
  • Wörthersee Reinanke (sladkovodná ryba sih), Wassermelonen Rettich, Miso, Passpierre, Zitrusfrüchte aus Faak am See
  • Duroc Schweinebauch (bôčik), alte Ruben, Kraut, Senfkörner
  • Karotte, Ingwer, Salzzitronen
  • Milchkalb (teliatko), Bohnencreme, Topinambur, Zunge
  • Zwiesel Birne, Wacholder (borievka), Schokolade
  • Hausgemachte Petit Fours



Naša slovenská kuchyňa je takmer totožná s rakúskou, veď máme spoločnú históriu. Kdekoľvek sme boli počas týchto dní festivalu Kulinartika v Kirchbergu, veľmi nám chutilo. Dnešný večer nám ukázal, že jedlo sa dá aj inak pripravovať, podávať a najmä vnímať. Že z obyčajného jedenia môže vzniknúť umenie.
Filozof Descartes povedal: "Myslím, teda som". Tirolská múdrosť odpovedá: "Ja sa smejem, a preto žijem". A toto presne vystihuje milých a večne usmiatych Tirolákov. Sme šťastní, že sme mohli zažiť túto atmosféru a spoznať mnoho úžasných ľudí.
Celkovo navštívilo viac ako 5.000 ľudí rozličné podujatia Taxacherovho festivalu KULINARTIKA Kirchberg 2015. To je obrovský úspech, blahoželáme a vôbec nás to neprekvapuje!


Autor: text - Dana Illéšová, foto - Marian Illéš
Preberať obsah stránky je možné len so súhlasom redakcie. Všetky práva vyhradené.

Viete že...

... v Bregenzerwalde žije viac kráv ako ľudí? Zatiaľ čo v 22 obciach žije 30.000 obyvateľov, kráv je až 35.000.

Registrácia
pre odber noviniek

Emailová adresa:

Meno:
Priezvisko:

Pre odosielanie newsletterov používame metódu DOUBLE OPT IN. To znamená, že naše e-maily s novinkami budete dostávať iba vtedy, ak v e-maile s potvrdzovacím linkom, ktorý vám zašleme na vašu e-mailovú adresu, potvrdíte aktiváciu služby Newsletter. Ak si nebudete viac želať zasielanie newsletterov, môžete ich zasielanie kedykoľvek zrušiť, a to kliknutím na príslušný link pre odhlásenie z odberu newslettera, umiestnený priamo v každom newsletteri, alebo kontaktovaním našej zodpovednej osoby. Viac o ochrane osobných údajov nájdete » TU «






Kalendár udalostí

« Apríl 2024
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345
6789101112
Máj 2024 »
2526272829301
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345













Kategórie

Spolková krajina

Archív

Apríl 2024 (17)
Marec 2024 (17)
Február 2024 (17)
Január 2024 (20)
December 2023 (18)
November 2023 (20)
Október 2023 (21)
September 2023 (18)
August 2023 (17)
Júl 2023 (18)
Jún 2023 (21)
Máj 2023 (20)
Apríl 2023 (12)
Marec 2023 (20)
Február 2023 (20)
Január 2023 (17)
December 2022 (12)
November 2022 (16)
Október 2022 (16)
September 2022 (19)
August 2022 (20)
Júl 2022 (17)
Jún 2022 (20)
Máj 2022 (24)
Apríl 2022 (18)
Marec 2022 (23)
Február 2022 (20)
Január 2022 (23)
December 2021 (18)
November 2021 (16)
Október 2021 (23)
September 2021 (24)
August 2021 (23)
Júl 2021 (22)
Jún 2021 (20)
Máj 2021 (24)
Apríl 2021 (16)
Marec 2021 (19)
Február 2021 (16)
Január 2021 (14)
December 2020 (16)
November 2020 (17)
Október 2020 (19)
September 2020 (19)
August 2020 (25)
Júl 2020 (25)
Jún 2020 (23)
Máj 2020 (19)
Apríl 2020 (12)
Marec 2020 (18)
Február 2020 (23)
Január 2020 (25)
December 2019 (15)
November 2019 (21)
Október 2019 (22)
September 2019 (19)
August 2019 (19)
Júl 2019 (24)
Jún 2019 (19)
Máj 2019 (21)
Apríl 2019 (21)
Marec 2019 (23)
Február 2019 (21)
Január 2019 (15)
December 2018 (14)
November 2018 (23)
Október 2018 (20)
September 2018 (20)
August 2018 (24)
Júl 2018 (24)
Jún 2018 (22)
Máj 2018 (23)
Apríl 2018 (24)
Marec 2018 (25)
Február 2018 (23)
Január 2018 (25)
December 2017 (22)
November 2017 (25)
Október 2017 (26)
September 2017 (28)
August 2017 (27)
Júl 2017 (22)
Jún 2017 (20)
Máj 2017 (27)
Apríl 2017 (28)
Marec 2017 (24)
Február 2017 (25)
Január 2017 (23)
December 2016 (23)
November 2016 (25)
Október 2016 (28)
September 2016 (23)
August 2016 (30)
Júl 2016 (29)
Jún 2016 (27)
Máj 2016 (26)
Apríl 2016 (23)
Marec 2016 (26)
Február 2016 (21)
Január 2016 (22)
December 2015 (15)
November 2015 (25)
Október 2015 (23)
September 2015 (24)
August 2015 (25)
Júl 2015 (29)
Jún 2015 (26)
Máj 2015 (24)
Apríl 2015 (28)
Marec 2015 (32)
Február 2015 (28)
Január 2015 (30)
December 2014 (22)
November 2014 (29)
Október 2014 (34)
September 2014 (30)
August 2014 (30)
Júl 2014 (28)
Jún 2014 (23)
Máj 2014 (23)
Apríl 2014 (25)
Marec 2014 (12)
Február 2014 (8)
Január 2014 (7)
December 2013 (1)
November 2013 (4)
Október 2013 (5)
September 2013 (11)
August 2013 (6)
Júl 2013 (2)
Máj 2013 (2)
Marec 2013 (5)
Február 2013 (2)

Kľúčové výrazy

1.máj 10Best™ 48er Tandler 48er-Tandler 5fingers AIDS Achensee Admont Airpower Albertina Almabtrieb Alpbachtal Alpkäse Alpy Altaussee Altenmarkt-Zauchensee Ambras Amy Winehouse Angern Ankogel Annaberg Aqua Terra Aquapulco Arnold Schwarzenegger Ars Electronica Artstetten Attersee Ausserland Austrian Airlines Avicii B40 Bad Blumau Bad Ischl Bad Kleinkirchheim Bad Tatzmannsdorf Baden Badner Bahn Barracuda Beethoven Belveder Belvedere Berg Bergisel Bezbariérová dovolenka Bike Festival Bio-Markt Freyung Black Sabbath Blockheide Blockheide-Eibenstein Bludenz Bludisko Blumencorso Bodamské jazero Bodensee Brand Bratislava Bratislavský región Braňo Bajza Bregenz Bregenz Wald BregenzWald Bregenzerwald Burgenland Burgenland Card Burgenwelt Ehrenberg Buskers festival Bärenschützklamm Carmen Carnuntum Centrope Chlieb a víno Christmas in Vienna Cisárov trhanec Cisárska klenotnica Cittàslow City Liner Citybike Conchita Wurst Covid 19 Cumberland Wildpark DAC DC Tower DDSG Dachstein Das Wiener Stadtfest Designer Outlet Center Detské hotely Die Garten Tulln Dinner in the Sky Dni Afriky Doln0 Rakúsko Dolné Rakusko Dolné Rakúsko Dolné rakúsko Dolomity Dom mora Dominique Perrault Donau Donau Auen Donau-Auen Donauinsel Donauinselfest Donaukanal Donauturm Drachenfest Draisinentour Dumba Park Dunaj Dúhový sprievod Dürer Ebensee Eckartsau Eisenstadt Eisriesenwelt Eistraum Ekohospodárstvo Enns Ennstal Classic Entdeckerviertel Erlebniswelt Mayrhofen Ermitáž Ernst Happel Eros Ramazzotti Erzberg Erzbergrodeo Eselpark Esterházy Europride Eurovision Eurovision Song Content Eurovision Song Contest EurovisionSong Contest Eurovízia F1 FAB FOX FAIRTRADE FIS Faaker am See Faaker see Fabergé Fahrrad Wien Falco Falkensteiner Fallbach Familienskiland St. Corona Familyfun Familypark Fantasiana Fashion week Feldkirch Feldkirchen Ferien Messe 20 Fest Wochen Feuerstein Filzmoos Flachau Forchtenstein Formula 1 Formula Snow Fossilienwelt František Jozef Franz R. Steinbacher Frittatensuppe Férový trh chutí Gaisbergwasser Galleria Danubia Gans Gargellen Garten Tulln Gastein Gebetsroither Germsuppe) Gesäuse Glühwein Gmund Gmunden Gmünd Goisern Gols Gosau Grafenegg Graz Grossarl Grossglockner Großglocknerská vysokohorská cesta Grundlsee Gustav Klimt HIV HOCHSteiermark Hainburg Halbturn Hall Halloween Hallstatt Harley Davidson Harry Potter Haus der Natur Haus des Meeres Hell Herberstein Hexenwasser Hinterbrühl Hinterstoder Hinterstoder-Wurzeralm Hintertux Hintertux Gletscher HoHo Hochficht HochfichtHochkar Hochkar Hochkönig Hochkössen Hochosterwitz Hochpustertal Hochsteiermark Hochzillertal Hof Hofburg Hofreitschule Hohe Salve Hohe Tauern Holiday on Ice SUPERNOVA Horne Rakusko Horné Rakúsko Hundeführerschein Hundertwasser Häupl ITF ITF Slovakiatour Illmitz Illumina Imst Incheba Innerkrems Innsbruck Innviertel Intersport Iron Maiden Ischgl JUFA Jablková štrúdľa James Bond Jazz Fest Jedenspeigen Jois Junior Kaiser Wiesn Kaisergebirge Kaiserschmarrn Kaiserwinkl Kals Kamelreitschule Kamptal Kaprun Kasberg Katedrála Sv.Štefana Katschberg Kaunertal Kellerjoch Keltenfest Keltská noc ohňa Kicková Michaela Kinderhotel Kinderhotels Kirchberg Kittenberger Kittsee Kitzbühel Kitzst Klagenfurt Klangwelle Laxenburg Kletzenbrot Klezmore Klosterneuburg Kombiticket Wintersport Konská sila Konzerthaus Korutánsko Korutánsko.Turracher Höhe Koó Kraftwerk Krampus Krampuslauf Krems Krimmel Kronplatz Kufstein Kulinartika Kulinárske Kulinárske festivaly Kunst Haus Kunsthistorisches Museum Kunstsupermarkt KÄSEMACHERWELT HEIDENREICHSTEIN Käsemacher Kölnbrein Königreich der Eisenbahnen Königsleiten Kühtai Künstlerhaus LEVEL LILIAIR LUMI Lackenbach Lackenhof Landeck Landgut Moserhof Landtmann Late Night Shopping Laxenburg Lebkuchen Erlebniswelt Lech Zürs am Arlberg Leitha Leogang Lesachtal Leto Lichtenberg Liechtenstein Liesertal Life Ball Linz Lockenhaus Lungau Längenfeld MAMUZ MAMUZ Schloss Asparn/Zaya MHD Madame Tussauds Maifest Malta Malta Hochalmstraße Maltatal Mamuz Marchegg Marchfeld Maria Terezia Mariahilfer Mariazell Martins Therme Medvedia roklina Melk Messe Messe Tulln Michael Häupl Michelangelo Michelin Millstätter See Minimundus Mistelbach Modellbahnwelt Molltaler Monatfon Mondsee Montafon Moserhof Mostviertel Mozart Murau Murtal Museum Niederösterreich MuseumsQuartier Museumsdorf Museumsquartier Muttereralm Innsbruck MÖBELMUSEUM WIEN Mária Terézia Módny palác Mölltal Mölltaler Mölltaler Gletscher Mörbisch Mühlviertel Mӧlltaler Gletscher NACHT DER KELTISCHEN FEUER NIKI Napoleon Narzissenfest Nassfeld Natur im Garten Nature Eispalast Naturhistorisches Museu Neusiedler Neusiedler See Neusiedler See Card Neusiedler see Neusiedlerse Neusiedlersee Niedersulz Niederweiden Niederösterreich Nitro Circus Nonseum Nordwestbahnhof NorthWestNatives Nova Rock Nova Rock Festival Nussfest NÖVOG OBB ORF Oberlaa Oggau Oktoberfest Opatrovateľstvo Opernball Orth Ost Tirol Osterfest Ostermarkt Oststeiermark Parené buchty Parndorf Paznaun Perchten Perchtenlauf Pfänderbahn Photo Marathon Pillersee Pillerseetal Pitztal Pitztaler Gletscher Planai Planai Classic Podersdorf Pokémon Porsche Poysdorf Prater Praterrummel Prellenkirchen Pressburger Zeitung Presseger See Pressegger Pressegger See Prince Prugg Pruggern Práter Prírodný park Sölktäler Prírodovedné múzeum Puchberg Purbach Pyhrn Priel Pyhrn-Priel Pöstlingberg RADpaRADe ROGNER BAD BLUMAU Radmarathon Radstadt Radweg Raggaschlucht Railjet xpress Rakúske kultúrne fórum Rakúsko Rallye historických vozidiel Ramsau Ramsau am Dachstein Rathausplatz Rattenberg Rauris Rax Raxalpe Red Bull RegioInfoPoint RegioJet Regióny pôžitkov Rehragout in Ribiselrahm Rembra Restaurantwoche Retz Riesenrad Riesneralm Rimania Ringstrasse Ringstraße Ritterburg Lockenhaus Robot Challenge 2014 Rock In Vienna Rock in Vienna Romantik Hotels & Restaurants Rosenburg Rotweinradweg Ruefa Runtastic Rupertikirtag Rust Röthelstein SONDAR SPA SUP Saalachtal Saalbach Hinterglem Saalbach-Hinterglemm Sacherova torta Salzburg Salzburgeland Salzburger Nockerl Salzburgerland Salzburgring Salzbursko Salzkammergut Salzurgerland Samson Schallaburg Schattenburg Schiffahrt Schladmin Schladming Schladming-Dach Schloss Asparn Schloss Asparn/Zaya Schloss Dürnkrut Schloss Eckartsau Schloss Esterházy Schloss Halbturn Schloss Hof Schloss Marchegg Schloss Orth Schloss Rohrau Schloss Schönbrunn Schloss Wilfersdorf Schlosshof Schneeberg Schultz Gruppe Schutzhaus Schwarzenegger Schwechat Schweizerhaus Schönbrunn See Seefeld Seefestspiele Seegrotte Semmering Shen Yun Sillian Silvapark Galtür Silvester Silvretta Sisi Sisi Museum Ski Ski Amadé Ski amadé Ski)Hit Skicircus Skicircus Saalbach Hinterglemm Sky walk Skyfly Skyglide Skyglider Slazbursko Slovak Lines Slovak lines Slávnosť koní Smart City Snow Mobile Snow Space Salzburg Snow Speed Hill Rac Sonnenland Sonnentherme Soľná komora Spielberg Spieljoch Srnčie ragú St St. Corona am Wechsel St. Lorenzen St. Margarethen St. Martins Therme & Lodge St. Polten Stadthall Stadthalle Stadtpark Stams Star Wars Start up Steiermark Steinbruch Steinbruch St. Margarethen Stephansdom Steppentierpark Pamhagen Stift Klosterneuburg Storchenhaus Strauss Ströck Stubai Stubaital Stuhleck Sturm Surf World Cup Surf Worldcup Podersdorf Svet dreva Svätojakubská cesta Swarovs Swarovski Swiss-Trac Sölden Söll TMR Tafelspitz Tag des Mostes Tannheimer Tal Taxacher Tennengau Terfens The Illusionists The Nightrace The Prodigy The Rolling Stones The World’s 50 Best Restaurants Therme Therme Wien Thermenland Tichá noc Tirol Tirolsko Tirolsko.Achensee Today travel Tom Jones Top Mountain Crosspoint Traisental Trnavský kraj Tschardakenhof Tulfes Tulln Turracher Höhe Twin City Liner TwinEntreprenuers Törggelen UNESCO Uhudler VIedeň Valentín Vettel Veľká noc Vianoce Vianočné trhy Vianočný trh Vieden Viedenská Filharmónia Viedenská filharmónia Viedenské Alpy Viedenské festivalové týždne Viedenské víno Viedenskí filharmonici Viedenský les Viedenský ľadový sen Viedeň Viedeň je najpríjemnejším mestom na život Viedeň.Donauinselfest Viedeň.chlapčenský zbor Vienna Airport Vienna Card Vienna City Marathon Vienna Classic Days Vienna Design Week Vienna Heurigen Express Vienna Pride Vienna Region Villach Vilsalpsee Vitalwelt Voralberg Vorarlberg Vysomarch WAMP Wachau Waldbär Waldviertel Waldviertler Walliserhof Wassererlebnispark Wasserturm Waves Wechsel Wein Weinviertel Weisensee Weissensee Welt museum Weltmuseum Wien Wi Wien Card Wien Museum Wien-Karte Wien-Museum Wiener Elektro Tage Wiener Linien Wiener Neustadt Wiener Staatsoper Wiener Stadthalle Wiener WIESN-Fest Wienerwald Wilden Trauben Fest Wildkogel-Arena Wintermarkt Wohnbauförderung Wolfgangsee Wolfsthal Wolgangsee World Press Photo Wurzeralm Wörthersee Ybbstal Ysperklamm Yukigassen ZOO ZOO Schönbrunn ZOO VIENNA Zahmer Kaiser Zell am See Zell am See Kaprun Zeltweg Zentralfriedhof Zillertal Zimnýkoval Zotter Zugspitz Zábavný park Záhorská Ves Zöblene advent airberlin akcia akvapark alpaka ametyst apartmány Sloho aquapark aspern Die Seestadt Wiens auto autobus autobusová stanica autokino autosalón autoveterán autovlak ayurvéda balóny bar na streche bazén beh beh čertov benzín bez auta bez bariér bezbariérový bežkovanie bežky bicykel bicykle bicyklovanie bike biokvalita bioprodukt biostrava birdwa bobová dráha bobová dráha Eibl Jet bocian bojové psy budcnosť burza bycikel byty bábovka bál bývanie ceny ceny phm cez víkend cezhraničná spolupráca chalet cintorín corona covid covid-19 cukráreň cyklisti cyklistická mapa cyklistika cyklocesta cyklocesty cyklodiaľnica cyklolávka cyklomapa cyklomost cyklotras cyklotrasa cyklotrasy cyklovýlet deti detské múzeum detský svet diesel dinosaurus dirndl dizajn dobytok dom doprava dovolenka dovolenka na chate dovolenka s deťmi dovolenka so psom dovolenka v Rakúsku dožinky dražba drevo drezina dreziny e-bajk e-bicykel e-bike e-kolobežky ebike elektrické auto elektromobil elektromobilita familotel fašiangy ferrata festival fiaker fiakre filharmonici film firma fotomaratón freestyle futbal fórum galéria gazdovstvo glamping golf gopass gurmán gurmánsky festival halloween highline179 historické vozidlá horské bicykle hostel hotel hotel Balance ****Superior hotel zum Oberjäger hrad hrad Forchtenstein hrozno hudba husacina husi husky iconvienna indie jablková štrúdľa jarná lyžovačka jaskyňa jaskyňa Hermannshöhle jazero jazerá jazyková kaviareň jazykový kurz jazz jedlo jeseter jeseň joga kajak kam cez víkend kam n kam na lyže kam na víkend kam na výlet kam s deťmi kam ísť vo Viedni kamera v aute karavan karta katamaran.loď katamarán kaviareň kemp kemping kempovanie klima klzisko kláštor kniha knižnica kokosky kokosové pusinky kolobežky kolotoče koláč kompa koncert koncerty kone korč korčuľovanie kočiar krampus kroj kulinárstvo kultúra kura kurz kvet kvety káva kôň kúpalisko kúpanie kúpele lacné lama lamy lanovka lanový park lavína lederhose les letecký simulátor letisko letné prázdniny leto lezenie lockdown lyzovanie lyže lyžovanie lyžovanie na ľadovci lyžovanie.sánkovanie lyžovačka lyžovačka pre deti lyžovačka v Rakúsku lístky mak makak makrónky maraton maratón marhule masher medvede megaklzisko metro mhd mobilheim modrotlač more most motorka motorky muas muzeum mušt múzeum múzeum.Eisenstadt na lyže nafta nakupovanie nemecký jazyk nextbike noc múzeí novoročný koncert nákladný bicykel nákup nákupy obchod obytný automobil ocenenie ochutnávky ohne okružná cesta opatrenia opatrovateľka open air opera oranžéria orchidey orol ovocný chlebík park parklet parkovanie perchten perníky pes phm piano pivo pivovar planetárium plavba loďou ples plávanie podcast podnikanie podnikanie v Rakúsku polievka porcelán potápanie požičovňa požičovňa bicyklov pre deti prehliadka preteky preukaz prihlásenie prilba práca psie záprahy psy pádlovanie púť raft recept recept na buchty región renovácia rezeň reštaurácia reštaurácia Steire rodina rybolov rybárčenie rýchlosť s deťmi safari salsa schlittenhund schloss schloss Cobenzl schloss Marchegg schloss Orth schlossORTH schwechat sci-fi second hand semafor silvester ski amadé skidoo skipas skisport.com skoky na lyžiach slnovrat slow food slávnosti snežnice snowboard snowboarding sochy sonnenland draisinentour soľná baňa sprievod sprievod čertov stanovanie start-up startup stavebná pôžička stredovek surf surfovanie svište syr sánkovanie sánkovačka sánky súťaž tanec tekvica tekvice tekvicové slávnosti tenis test therme thermen chalets this human world tip na výle tip na výlet tipy na výlet top10 trh trhanec trhy triatlon túry ubytovanie ubytovanie v Rakúsku umenie univerzita učenie jazykov valentín valčík vanilkové rohlíčky varené víno vedci veteráni veterány veľkonočné trhy veľtrh veľtrh módy vianoce vianočné trhy vianočný trh vikend vinice vinotéka vlak vodný park vodopád vozíčkar vratné fľaše vstup na Slovensko vstupenky vyhliadka vzdelávanie vínna cesta vínne uličky víno výhľad výlet výlet loďou výstava výstava orchideí wellness whisky wolfsthal youtube yžovačka zadarmo založenie zaujímavosti zelené oázy zima zmrzlina zoo zoolauf zvieratá zábava zábavný park záhrada zámok zámok Eckartsau zámok Kornberg zážitkové záhrady zľava zľavová karta Niederösterreich zľavové karty zľavy ÖBB Ötscher Ötztal čerešne čert čokoládovňa ľad ľadolezenie ľadovec Šnaps Španielska jazdecká škola Špeciálna májová ponuka Schloss Hofu pre seniorov Štajersko Štátna opera Šumava šišky škola šnaps špeciality štajersko štrúdľa ťava Židovské múzeum ženský beh