2025-10-16
Keď sa vinice sfarbia a dni sa skracujú, okolo jazera Neusiedler See sa začína čas plný živých tradícií. Jeseň prináša nielen zber úrody, ale aj špeciálne festivaly: od ochutnávok vína až po oslavy Dňa svätého Martina a pôsobivé Goaslkleschen (Veľké slávnosti). Obdobie, v ktorom tradície ožívajú.
Martiniloben 11. novembra vinári v mestách pri jazere Neusiedler See otvárajú svoje pivnice a pozývajú vás na Martiniloben – kulinársky a kultúrny vrchol jesene. Ochutnávajú sa prvé mladé vína nového ročníka. Môžete sa prechádzať z pivnice do pivnice, stretávať sa s vinármi, vychutnávať si regionálne špeciality a nasávať zvláštnu atmosféru týchto dní. Čo sa kedysi začalo ako skromná susedská ochutnávka, sa dnes stalo turistickou atrakciou – a skutočným zážitkom pre milovníkov vína.
Martinigansl Čo by bola jeseň bez výdatnej husi na svätého Martina? Jemná, šťavnatá a podávaná s červenou kapustou a knedľami je kulinárskym vrcholom sezóny. V mnohých hostincoch a reštauráciách v celom regióne sa hus objavuje okolo 11. novembra – v sprievode najlepších vín z regiónu. Pôvod názvu "Martinigansl" nie je úplne jasný. Pravdepodobne pochádza zo skutočnosti, že 11. november sa kedysi považoval za takzvaný hlavný deň úrokov: vyplácali sa mzdy, obnovovali sa nájomné zmluvy – a často sa ako súčasť platby darovala aj hus. Bol to tiež čas, kedy mnohí roľníci zabíjali hydinu, ktorú si nemohli nechať cez zimu. Pred začiatkom pôstu pred Vianocami sa podávala výdatná hostina – s husami, vínom a všetkým, čo k tomu patrí.
Hus je neoddeliteľnou súčasťou sviatku svätého Martina – nielen na tanieri, ale aj v histórii: Podľa legendy gágajúce husi zradili svätého Martina, keď sa snažil skryť pred svojím vymenovaním za biskupa. V minulosti sa husi v Burgenlande chovali predovšetkým pre svoje mäkké perie – to viedlo k zvyku trhania peria. Dnes je opäť v centre pozornosti kvalita mäsa: prostredníctvom projektu "Burgenlandská pasienková hus" sa husi chovajú v druhovo vhodných podmienkach na miestnych lúkach – návrat k regionálnemu poľnohospodárstvu a zodpovednému požívaniu.
Goaßlklescher Vinohradníctvo si pri Neusiedler See vyžaduje veľké odhodlanie. Vinohradníci nie sú zodpovední len za starostlivosť o vinič, zber a spracovanie, ale aj za ochranu a stráženie viníc. Aby odplašili zlodejské škorce, strážili vinice a praskali bičmi, tzv. "goaßlnom". Hlasné praskanie, ktoré z toho vyplývalo, odplašilo vtáky a úroda bola zachránená. Dnes, v dobe moderného vinohradníctva, už používanie "Goaßlklescher" nie je potrebné. V Podersdorf am See ich však stále možno vidieť, počas tradičného sprievodu (Hiataeinzug) na sviatok svätého Martina, aby si pripomínali staré zvyky.
Požehnanie vína Predtým, ako sa mladé víno podáva v Martinilobene, dostane oficiálne požehnanie. Požehnanie vína je súčasťou tradície – ako poďakovanie za úrodu a dobré znamenie pre nadchádzajúci vinársky rok. Až po požehnaní a pomenovaní vína ho možno prvýkrát ochutnať a pripiť si. Milovníci a znalci vína sa každoročne na Deň svätého Martina ponáhľajú do Burgenlandu, aby sa zúčastnili požehnania vína a ochutnávok vína na Martiniloben.
Autor: dg Zdroj: Neusidler See Tourism Preberať obsah stránky je možné len so súhlasom redakcie. Všetky práva vyhradené.
Viete že...
Sacherova torta alebo sacher je druh čokoládovej torty s marhuľovou marmeládou a čokoládovou polevou. Táto torta jedna z najznámejších kulinárskych špecialít Viedne a jej receptúra je držaná v tajnosti.