To, čo sa kedysi začalo v malom meradle, je dnes jedným z najobľúbenejších kulinárskych festivalov v regióne. Reštaurácie a chovatelia rýb servírujú klasické jedlá ako "Steckerlfisch" (ryba grilovaná na drevenom špíze, podávaná s citrónom a zemiakovým šalátom) a "Kärntna Låxn" (jazerný pstruh, korutánsky "losos", s mierne naružovelým mäsom), ako aj moderné výtvory: rybie wrapy, paella, pizza calzone z miestnych rýb a šťuka à la mode. Na festival sa spracúvajú približne dve tony rýb - najmä z jazier Brennsee, Afritzer See, Millstätter See a regionálnych chovov.
Rybí festival začína v sobotu, 12.07.2025, o 10:00 hod. na Kirchenplatz. Je pripravený program pre deti (skákací hrad, maľovanie na tvár, šikovné ručičky,...), hudobný sprievod, stánky s ponukou od remeselníkov, kde kúpite napríklad bižutériu z rybej kože, drevené výrobky, mydlá,...
Fischfest und Fisch-Genusswoche 2025
06.07. - 12.07.2025 (v prípade zlého počasia sa sobotňajší program presunie na nedeľu, 13.07.2025) Feld am See
Ryby sa počas gurmánskeho týždňa oslavujú každý deň - s pestrou kulinárskou ponukou a živou hudbou približne od 19:00 hod. spolu s "Fischwein Sauvignon blanc Feld am See 2024". Pozn: Fischwein znamená "rybie víno" - víno, ktoré sa tradične podáva k jedlám z rýb. Vyznačuje sa ľahkosťou a sviežosťou, aby sa dobre dopĺňalo s chuťou rýb.
Náš tip: Ak by ste boli zajtra, vo štvrtok 10. júla 2025 vo Feld am See, nakuknite do rybej farmy "Kärnten Fisch" (Millstätter Str. 77), kde bude bezplatná prehliadka od 14:00 hod.: chovajú tu miestne ryby od ikier až po kvalitné jedlé ryby (napr. korutánsky losos, sivoň, pstruh, hlavátka,...) a v obchode priamo na rybej farme predávajú čerstvé ryby, rybie filety, rybie nátierky, kaviár, údeného pstruha a oveľa viac.
Autor: dg Zdroj: MBN Tourismus Preberať obsah stránky je možné len so súhlasom redakcie. Všetky práva vyhradené.
Viete že...
Rakúska ťahaná štrúdľa, alebo strudel, patrí k tradičným rakúskym receptom. Je však známa a obľúbená vo všetkých krajinách bývalého Rakúsko-Uhorska, ale aj na celom svete. Charakteristická pre tento zákusok, je špecifická úprava cesta, ktoré sa ručne naťahuje na veľmi tenučkú, až priehľadnú hrúbku.