Logo AustriaSK
ISSN 2453-9589

Triumf burgenlandských RAJčín

2014-08-18
Pri hľadaní stratenej chute zberal Erich Stekovics semená paradajok po celom svete. Dnes rastie na jeho poliach neďaleko Neziderského jazera vo Frauenkirchen viac ako 3.200 starých odrôd.



(c) Erich Stekovics



Erich Stekovics sa stal - vďaka svojej horúcej láske k paradajkám - najinovatívnejším a najúspešnejším poľnohospodárom v Burgenlande: „Nádherná zelenina,“ tvrdí. „Niet divu, že v Rakúsku sa nazývajú RAJčiakmi“ (v nárečí „rajské jablká“). Pán Stekovics sa môže pochváliť najväčšou svetovou zbierkou paradajok vôbec.

Mierne podnebie okolia Neziderského jazera, rozlohou najväčšieho stepného jazera Strednej Európy, je pre paradajky doslova rajom. 300 slnečných dní do roka im dodá vôňu a chuť. Svojimi nekonvenčnými metódami– napr. nepolievaním a neuväzovaním – sa aróma starých chutných odrôd zvýrazňuje.

Okamžite po zbere ich spracúva na sugos, želé alebo chutney, ktoré ponúka na svojom statku alebo špecializovaných lahôdkárstvach.

 


(c) Erich Stekovics


Pochúťky a náuka priamo v prírode

Pán Stekovics rád a osobne sprevádza záujemcov o exkurziu po paradajkových poliach až do 26. októbra 2014 denne okrem nedieľ a sviatkov. RAJčinový cisár pyšne privíta hostí vždy o 16. hodine, keď panónske podvečerné slnko zasvieti na paradajky, ktoré sa menia na farebné more. Erich Stekovics vedie hostí do nádherného sveta paradajok, vysvetľuje, ukazuje, ponúka... A jeho hostia zvyčajne v úžase počúvajú a ochutnávajú a opäť ochutnávajú...
Vzhľadom k veľkému dopytu má už pre tento rok všetky termíny obsadené. Od decembra začnú prijímať objednávky na exkurzie pre rok 2015.

Predaj z dvora

Zakúpiť si môžete nielen rajčiny, ale aj výborné víno a záhradný cesnak.
Farebné, čerstvé bio rajčiny si môžete až do 26. októbra kúpiť v 700 g alebo 5 kg pohároch za cenu 7,- € /kg. Milovníci kvalitného mäsa si môžu vopred objednať bio husi až do 15.11.2014.
V podnikovej predajni je počas celého roka nakladané sladké, kyslé a pikantné ovocie.
Viac informácií na stekovics.at



Spracoval: Dana Illéšová
Preberať obsah stránky je možné len so súhlasom redakcie. Všetky práva vyhradené.

Viete že...

Rakúska ťahaná štrúdľa, alebo strudel, patrí k tradičným rakúskym receptom. Je však známa a obľúbená vo všetkých krajinách bývalého Rakúsko-Uhorska, ale aj na celom svete. Charakteristická pre tento zákusok, je špecifická úprava cesta, ktoré sa ručne naťahuje na veľmi tenučkú, až priehľadnú hrúbku.

Registrácia
pre odber noviniek

Emailová adresa:

Meno:
Priezvisko:

Pre odosielanie newsletterov používame metódu DOUBLE OPT IN. To znamená, že naše e-maily s novinkami budete dostávať iba vtedy, ak v e-maile s potvrdzovacím linkom, ktorý vám zašleme na vašu e-mailovú adresu, potvrdíte aktiváciu služby Newsletter. Ak si nebudete viac želať zasielanie newsletterov, môžete ich zasielanie kedykoľvek zrušiť, a to kliknutím na príslušný link pre odhlásenie z odberu newslettera, umiestnený priamo v každom newsletteri, alebo kontaktovaním našej zodpovednej osoby. Viac o ochrane osobných údajov nájdete » TU «






Kalendár udalostí

« September 2025
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345
6789101112
Október 2025 »
2526272829301
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526262728
2930311234













Kategórie

Spolková krajina

Archív

2025   090807060504030201
2024   121110090807060504030201
2023   121110090807060504030201
2022   121110090807060504030201
2021   121110090807060504030201
2020   121110090807060504030201
2019   121110090807060504030201
2018   121110090807060504030201
2017   121110090807060504030201
2016   121110090807060504030201
2015   121110090807060504030201
2014   121110090807060504030201
2013   121110090807050302

Kľúčové výrazy

Dolné Rakúsko Horné Rakúsko Rakúsko Schloss Asparn/Zaya Schloss Hof Schönbrunn Viedeň ZOO burza kam cez víkend kam s deťmi práca rýchlosť tip na výlet Štajersko