Logo AustriaSK
ISSN 2453-9589

Ovocný chlebík Kletzenbrot - vynikajúca adventná špecialita

2018-11-27
Ak niečo nesmie chýbať počas adventu na prestretom stole, potom je to určite sladký Kletzenbrot s kúskami sušeného domáceho aj exotického ovocia a orechmi. Po prvýkrát si z neho odkroja ráno na Štedrý deň.


advent - chlieb - Vianoce - rakusko - austria.sk
© Steiermark Tourismus



Kletzenbrot sa pripravuje zo sušeného ovocia, orieškov a kysnutého cesta.

Potrebujeme na cesto:
1 kg ražnej múky
1 PL koriandru
1 PL feniklu
1 PL soli
cca. 500 ml vody

Potrebujeme na kvások:
1/4 l cmaru
4 PL ražnej múky
40 g kvasníc

Potrebujeme na plnku:
700 g sušených hrušiek
200 g hrozienok
200 g korintiek
100 g oranžátu
100 g citronátu
100 g lieskových orechov
200 g vlašských orechov
150 g sušených sliviek
100 g sušených fíg
1 ČL škorice
2 PL rumu

Príprava:
Na cesto si minimálne 24 hodín vopred nachystáme kvások, vďaka ktorému chlebík vykysne a bude krásne nadýchaný. Kvások pripravíme tak, že zmiešame vlažný cmar s kvasnicami a preosiatou múkou a necháme stáť prikryté na teplom mieste.
Na nasledujúci deň zmiešame vo veľkej mise všetky ostatné suché prísady do cesta a urobíme v strede jamku, do ktorej pridáme kvások. Dobre premiešame a necháme stáť na teplom mieste asi 25 minút.
Medzitým pokrájame sušené ovocie na malé kúsky, nasekáme orechy a zmiešame s trochou škorice a rumu.
Cesto a ovocno-orieškovú zmes potom vymiesime s vlažnou vodou (pridávame postupne) na pevné cesto.
Pred pečením necháme kysnúť asi 60 minút.
Cesto vyklopíme na papier na pečenie, potrieme vodou a pečieme asi 90 minút pri 200 °C.
Dobrú chuť!



Zdroj: Tourismusverband Murau-Kreischberg
Preberať obsah stránky je možné len so súhlasom redakcie. Všetky práva vyhradené.

Viete že...

Ako prejav uznania dobrých služieb sa zvykne dávať sprepitné vo výške cca 5% účtovanej čiastky.

Registrácia
pre odber noviniek

Emailová adresa:

Meno:
Priezvisko:

Pre odosielanie newsletterov používame metódu DOUBLE OPT IN. To znamená, že naše e-maily s novinkami budete dostávať iba vtedy, ak v e-maile s potvrdzovacím linkom, ktorý vám zašleme na vašu e-mailovú adresu, potvrdíte aktiváciu služby Newsletter. Ak si nebudete viac želať zasielanie newsletterov, môžete ich zasielanie kedykoľvek zrušiť, a to kliknutím na príslušný link pre odhlásenie z odberu newslettera, umiestnený priamo v každom newsletteri, alebo kontaktovaním našej zodpovednej osoby. Viac o ochrane osobných údajov nájdete » TU «






Kalendár udalostí

« November 2025
272829303112
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
1234567
December 2025 »
2526272829301
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345













Kategórie

Spolková krajina

Archív

2025   1110090807060504030201
2024   121110090807060504030201
2023   121110090807060504030201
2022   121110090807060504030201
2021   121110090807060504030201
2020   121110090807060504030201
2019   121110090807060504030201
2018   121110090807060504030201
2017   121110090807060504030201
2016   121110090807060504030201
2015   121110090807060504030201
2014   121110090807060504030201
2013   121110090807050302

Kľúčové výrazy

Burgenland Carnuntum Dolné Rakúsko Horné Rakúsko Korutánsko Linz Nassfeld Neusiedler See Salzburg Schönbrunn Sonnentherme Viedeň festival hotel kam s deťmi koncert kvety lyžovačka súťaž tip na výlet výstava Štajersko