V panónskej stepnej krajine okolo jazera Neusiedler See sa v kuchyniach stretávajú slovanské a židovské tradície s vplyvmi zo Stredomoria. Chute týchto rôznorodých kultúr zostali zachované v typických jedlách, ako sú židovská kuracia pečeň, pikantné kura na paprike či panónska rybacia polievka.
„Burgenlandská bujabéza“, ako ju domáci s láskou nazývajú, sa vyznačuje špeciálnou vôňou, ktorá v sebe spája jemnú chuť sladkovodných rýb s výraznejšími prísadami: cibuľou, cesnakom a paprikou. Šafran, ktorý sa nedávno opäť začal v Burgenlande pestovať, dodáva jedlám výraznejší chuťový korpus a lákavú oranžovožltú farbu. Či sa v polievke varí zubáč, šťuka alebo kapor, závisí od úlovku a šťastia rybárov, ktorí svoje siete vyťahujú z vody za každého počasia.
Vybrané reštaurácie, ktoré pripravujú panónsku rybaciu polievku z rýb z jazera Neusiedler See: Varga, Gols Nyikospark, Neusiedl Gregorits, Klingenbach Gut Purbach, Purbach
Zdroj: Neusiedler See Preberať obsah stránky je možné len so súhlasom redakcie. Všetky práva vyhradené.
Viete že...
Rakúska ťahaná štrúdľa, alebo strudel, patrí k tradičným rakúskym receptom. Je však známa a obľúbená vo všetkých krajinách bývalého Rakúsko-Uhorska, ale aj na celom svete. Charakteristická pre tento zákusok, je špecifická úprava cesta, ktoré sa ručne naťahuje na veľmi tenučkú, až priehľadnú hrúbku.