Pečené štajerské kurča v bylinkovej omáčke
2018-09-06
Dobrých receptov nie je nikdy dosť, a preto sa známy rakúsky šéfkuchár, ktorý má svoju vlastnú televíznu show o varení v nemeckej televízii, sa podelil o svoj obľúbený recept na pečené kurča.
© Buro Johann Lafer, Michael Wissing
Potrebujeme: (prísady pre ca. 4-6 porcií) 1 kg šalátových zemiakov 8 krajcov toastového chleba cca 150 g roztopeného masla 150 ml hydinového vývaru 6-8 reďkoviek cca 60 g miešaných natrhaných byliniek (napr. petržlenová vňať, tymián, trebuľka voňavá, majorán) soľ, korenie múka na obaľovanie 1 ošúpaná cibuľa 1-2 ČL horčice 2 kurčatá (každé cca 1100 g) 2 vajcia vyšľahať 30 g masla 2-3 PL vínneho octu 4 PL slnečnicového oleja
Príprava: 1. Zemiaky varíme v dostatočnom množstve osolenej vody asi 25 minút. Necháme vychladnúť, ošúpeme a nakrájame spolu s reďkovkami na tenké plátky a dáme do veľkej misy. 2. Medzitým umyjeme kurča zvnútra aj zvonka a osušíme. Prsia odrežeme, oddelíme stehná a rozkrojíme napoly, kožu odstránime. 3. Toastový chlieb zbavíme kôrky, nakrájame na kocky a jemne rozomelieme s natrhnanými bylinkami v mixéri. Kuracie kúsky dobre okoreníme, obalíme v múke, potom namočíme do rozšľahaných vajec a obalíme v bylinkovej strúhanke. 4. Rúru predhrejeme na 180°C. Obaľované kuracie kúsky vypražíme v horúcom maslovom tuku, potom necháme odkvapkať na savom kuchynskom papieri a vo vyhriatej rúre dusíme asi 20 minút. 5. Medzitým nakrájame na malé kocky cibuľu a orestujeme na rozpustenom masle. Potom podlejeme octom, zalejeme vývarom a necháme chvíľu variť. Horúcu marinádu pridáme spolu s horčicou a olejom do misy so zemiakovými a reďkovkovými plátkami a dobre premiešame. 6. Čakanku nakrájame na pásiky a primiešame k zemiakovému šalátu. 7. Šalát dáme na tanier s niekoľkými čerstvo natrhanými lístkami potočnice lekárskej, pečené kuracie kúsky uložíme navrch na šalát.
Zdroj: Steiermark Tourismus Preberať obsah stránky je možné len so súhlasom redakcie. Všetky práva vyhradené.
|
|
|