2015-07-03
Rakúsko ako krajina vinohradníctva má očividne v ponuke úplne všetko, čo existuje. Od ľahkých suchých bielych vín cez červené, plné korenistej a ovocnej vône a chute alebo ušľachtilé prirodzene sladké vína s akostnou známkou, či zlatistý perlivo-elegantný Sekt alebo Frizzante.
A to všetko v kvalite, privádzajúcej nezriedka do vytrženia i nezainteresovaného, prílišným patriotizmom nezaťaženého odborníka. O Rakúsku sa dá povedať, že je v podstate krajinou bieleho vína. Vinice s bielou révou pokrývajú celkom dve tretiny pôdy využívanej na pestovanie viniča.
Grüner Veltliner Vlajkovou loďou medzi odrodami rakúskych vinohradníkov sa stal Veltlín zelený - der Grüne Veltliner, ktorý sa vďaka trpezlivej starostlivosti rozvinul z večne chorľavého žiačika na sebavedomého chvályhodného majstra. Veltlín sa vysádzal predovšetkým kvôli bohatej a istej úrode a víno z neho sa predávalo až do 80. rokov ako sudové, jednoduché a stolové, vo viechach a gastronómii alebo „čapované ako "doppler" (rakúske označenie 2-litrovej fľaše na konzumné víno).
Medzičasom sa však zistilo, že veltlín zelený nie je žiadnym peciválom a že v prípade primeraného obmedzenia množstva dozrievaných plodov už vo vinohrade sa z neho dajú získať mnohotvárne a trvanlivé vína. V neposlednom rade si našiel v zahraničí priaznivcov, a to hlavne vďaka svojej sviežosti a korenisto-pikantnej aróme, ktorá očividne nemá obdobu a je akousi tekutou vizitkou na identifikáciu Rakúska ako krajiny vín vo svete.
Riesling Ďalším vínom, zotrvávajúcim na popredných priečkach hodnotenia je rizling - Riesling: Pokiaľ ide o množstvo, je ho oveľa menej, avšak pokiaľ ide o jeho kvalitu, siahajú rakúske Rizlingy - spoločne s nemeckou a alsaskou konkurenciou - na svetovú špičku. Svojou minerálnou zložkou oslňujú hlavne vína z neskorého zberu, zo slnečných kamenistých svahov podunajského údolia Wachau, oblasti Kremského, Kampského a Traisenského údolia, vyznačujúce sa jemnou chuťou kôstkovín, teda marhulí a vinohradníckych broskýň a ich šťavnatou ovocnosťou. Najlepšie z nich vynikajú dlhodobou skladovateľnosťou po dobu niekoľkých desaťročí, počas ktorých dokonca získavajú na plnosti.
Sauvignon blanc, Gelber Muskateller a Traminer V Štajersku sa stal vlajkonosičom regiónu predovšetkým Sauvignon blanc. Medzinárodne široko rozšírená réva, s typickou chuťou po čiernych ríbezliach je mimoriadne voňavá a ovocná. Der Gelbe Muskateller (žltý muškát) je obľúbeným aperitívom a v žiadnom prípade za ním nezaostáva, práve tak, ako po lupeňoch ruží voňajúci Tramín. Rovnako dobre sa v Štajersku darí i burgundským odrodám viniča: Burgundskému bielemu a šedému a cennému Chardonnay, vínko z ktorého nezriedka dozrieva v malých dubových súdkoch (Barrique). Regionálnou špecialitou sú napokon odrody Zierfandler a Rotgipfler, ktorým sa okrem malého územia v Maďarsku darí výlučne v regióne termálnych prameňov južne od Viedne.
Spracoval: Dana Illéšová Preberať obsah stránky je možné len so súhlasom redakcie. Všetky práva vyhradené.
Viete že...
... v Bregenzerwalde žije viac kráv ako ľudí? Zatiaľ čo v 22 obciach žije 30.000 obyvateľov, kráv je až 35.000.