2015-01-24
Vznik šišky je opradený mnohými legendami. Viedenčania prisahajú, že toto chutné pečivo vymyslela pekárka Cäcilie Krapf, Mandoletti, ktorá v roku 1690 vo svojom obchodíku pri bráne Peilertor vyrobila „Cilikugeln“, známe po celej Viedni, a počas fašiangov ich plnila zaváraninou.
(c) Österreich Werbung, Sonja Burtscher
Okrem toho ale existuje i povesť, že kedysi jedna nešťastne zamilovaná kuchárka omylom vložila pripravené cesto do oleja, namiesto do trúby, a práve tak vznikli šišky. V každom prípade šiška, presnejšie povedané jej sladká varianta s charakteristickým bielym krúžkom, kraľuje fašiangom.
Prísady na kvások: 200 g mlieka 40 g droždia 250 g múky Mlieko zmiešame so štipkou cukru a droždím, pridáme múku a necháme 20 minút kysnúť.
Prísady na cesto: 100 g mlieka 500 g múky 100 g masla 100 g cukru 200 g žĺtkov soľ vanilka citrónová kôra
Príprava: Vlažné mlieko a rozpustené maslo zmiešame s ostatnými prísadami, pridáme kvások a vypracujeme cesto. Pri teplote 50°C necháme 20 minút kysnúť, premiešame. Vytvarujeme šišky, necháme ešte kysnúť, osmažíme na tuku pri cca 160°C. Necháme odkvapkať a pomocou plničky naplníme marhuľovou marmeládou.
Spracoval: Dana Illéšová Preberať obsah stránky je možné len so súhlasom redakcie. Všetky práva vyhradené.
Viete že...
... v Bregenzerwalde žije viac kráv ako ľudí? Zatiaľ čo v 22 obciach žije 30.000 obyvateľov, kráv je až 35.000.