Zmrzlina roka 2025: Od Netopiera po Hallelujah, mnoho nových výtvorov láka na ochutnanie
2025-03-27
Všetkých milovníkov zmrzliny čakajú vo Viedni individuálne interpretácie zmrzliny na počesť kráľa valčíkov Johanna Straussa a príchuť zmrzliny pre "Svätý rok" 2025.
"Vzhľadom na jarné počasie už mnohé zmrzlinárne začali sezónu. A čoskoro otvorí svoje brány všetkých približne 400 zmrzlinární v celom Rakúsku, ako aj množstvo ďalších gastronomických zariadení, ktoré ponúkajú remeselnú zmrzlinu, aby hostí pohostili svojimi výtvormi," uviedli Andrew Nussbaumer a Luca Alberti, hovorcovia zmrzlinárskeho priemyslu z Rakúskej hospodárskej komory (WKÖ).
Okrem klasických príchutí, ako sú čokoláda a vanilka, ako aj tradičných ovocných a orechových príchutí, je aj tento rok k dispozícii množstvo nových zmrzlinových kreácií, ktoré môžete vyskúšať. Fantázii remeselných zmrzlinárov sa prakticky medze nekladú. Tohtoročná sezóna bola inšpirovaná dvoma výnimočnými príležitosťami - narodeninami kráľa valčíkov a hudobného vládcu roka Johanna Straussa a takzvaným Svätým rokom, ktorý katolícka cirkev oslavuje v roku 2025.
Johann Strauss ml. sa narodil 25. októbra 1825 v Sankt Ulrichu pri Viedni. Rakúski zmrzlinári si ho chcú uctiť špeciálne vytvorenými príchuťami, ktoré pripomínajú jeho dielo. Silvio Molin-Pradel, majiteľ zmrzlinárne "Eissalon am Schwedenplatz" vo Viedni, hovorí: "Základnou myšlienkou je individuálne interpretovať jednotlivé hudobné diela alebo operety Johanna Straussa pomocou zmrzlinových príchutí." Medzi mimoriadne chutné príklady z jeho zmrzlinárskej dielne patrí šampanská zmrzlina s názvom "Netopier", zmrzlinový výtvor tiramisu ("Noc v Benátkach"), modrá zmrzlina stracciatella so zlatými trblietkami ("Na krásnom modrom Dunaji"), zmrzlina s príchuťou bazy s viedenským medom ("Hlasy jari"),... "A, samozrejme, Straussove diela ako "Ruža z juhu", "Tisíc a jedna noc" a "Kde kvitnú citróny" sú tiež ideálne pre naše vlastné kreácie," pokračuje Molin-Pradel.
Tento rok sa však neoslavujú len diela Johanna Straussa. Z cirkevného hľadiska je rok 2025 aj takzvaným Svätým alebo Jubilejným rokom. Je príznačné, že európska zmrzlinová príchuť roka nesie symbolický názov "Hallelujah" (Aleluja). Bola už predstavená na veľtrhu zmrzliny SIGEP v Rimini. "Hallelujah" pozostáva z gianduja zmrzliny s praženými lieskovými orieškami a čokoládou. Gianduja je krémová pasta talianskeho pôvodu z lieskových orechov a kakaa. Do mrazenej zmrzliny sa vmiešava tradičnou technikou, vďaka čomu získava mramorový vzhľad (tzv. "variegato").
V roku 2012 sa Európsky parlament rozhodol vyhlásiť 24. marec za Deň remeselnej zmrzliny. Odvtedy sa tento deň každoročne oslavuje v európskych zmrzlinárňach. "Cieľom je posilniť imidž remeselných výrobcov zmrzliny," hovoria odborníci na zmrzlinu Nussbaumer, Alberti a Molin-Pradel.
Zmrzlinové týždne 2025 - festival pre malých aj veľkých
Johann Strauss Eiswochen 28.04. - 04.05.2025 a 23.06. - 06.07.2025 pestré zmrzlinové príchute a kreatívne interpretácie
ZMRZLINA AKO KEDYSI:
"Novinkou je tento rok projekt "GelatOn the Road" podporovaný EÚ, ktorý sa zameriava aj na remeselnú zmrzlinu," uviedol hovorca odvetvia Luca Alberti. "Hlavným bodom programu je turné po celej Európe. Zastavuje sa na rôznych miestach - vrátane Rakúska - a ponúka pestrý program v závislosti od miesta, napríklad kuchárska šou pod heslom „Zmrzlina ako kedysi“."
GELATOn the ROAD Pop-up-Museums-Tour predstaví históriu zmrzliny v priebehu storočí. Prehliadka spája tradičnú výrobu zmrzliny s interaktívnymi zážitkami a ochutnávkami. - 10.04.2025: GELATOn the ROAD bude na rôznych miestach od 10. apríla, pričom vyvrcholenie turné bude 16. apríla 2025 na talianskom veľvyslanectve. Súčasťou budú ukážky varenia - nahliadnete profesionálom cez plece a budete si môcť vyskúšať, ako sa tradične vyrába remeselná zmrzlina. Počas workshopov a seminárov sa naučíte od tých najlepších všetko o surovinách, výrobe a nových trendoch. Deti si užijú zatiaľ hravé praktické stanovištia o zmrzline, chuti a kreativite. A samozrejme, súčasťou podujatia budú exkluzívne ochutnávky. Súčasťou bude aj múzeum zmrzliny, zaujímavá história, ktorej sa môžete dotknúť. Zistíte, ako sa zmrzlina dostala do Rakúska a ako sa vyvíjala. - 20. mája 2025 bude slávnostné otvorenie výstavy "Bee Human & Honiggelato" za účasti slovinského veľvyslanca a ďalších čestných hostí. Návštevníci môžu o.i. očakávať ochutnávky medového gelata a rôznych regionálnych príchutí, interaktívne zážitky a inštalácie, prezentáciu vybraných predchádzajúcich aktivít GELATOn the ROAD v Rakúsku, vrátane rôznych súťaží, Gelato goes Strauss,...
Ako lepšie si pripomenúť 200. výročie narodenia Straussa ako s príchuťou, ktorá je rovnako nadčasová? GELATO & STRAUSS spája ľahkosť viedenského valčíka s krémovosťou najlepších talianskych zmrzlinových kreácií. Majstrovské zvuky a znamenité chute sa spájajú do zážitku plného elegancie a pôžitku. GELATO & STRAUSS - zažite potešenie, tradíciu a kultúru novým spôsobom. S každou lyžičkou a každým taktom.
Autor: Dana Illéšová Zdroj: wko Preberať obsah stránky je možné len so súhlasom redakcie. Všetky práva vyhradené.
Viete že...
Pracovná doba je väčšinou od 9,00 do 18,00, väčšina obchodov je v Rakúsku, s výnimkou obchodov so suvenírmi, prípadne predajní chleba a pečiva, v nedeľu zatvorená.