2014-11-21
Horné Rakúsko a pivo – to je príbeh dlhého milostného vzťahu. Aj keď chmel, voda a slad sú a budú osvedčenými hlavnými prísadami tohto moku, pivovary si i tak svoje storočné recepty chránia. Len tak zaistia, že sa do pohára dostanú aj v budúcnosti najrôznejšie pivné špeciality so svojou typickou chuťou.
Oberösterreich Tourismus
Sú dve hornorakúske oblasti, ktoré majú dobré meno u znalcov piva i za hranicami spolkovej krajiny: Mühlviertel a Innviertel. Pôda a pivovarnícke tradíce sú príčinou charakteristickej chuti piva. V Mühlviertel je to pôvodná horninová voda z granitu, ktorá dodáva pivu zvláštny ráz. Zároveň sa tu severne od Dunaja pestuje chmel najvyššej kvality. Rozhodujúca surovina pre výrobu piva tak rastie takmer priamo pred dverami. Pivovarnícku tradíciu Mühlviertel navyše výrazne ovplyvnila svojim chmelovým rázom česká pivná kultúra. Či už z kláštorného pivovaru v Schlägl alebo z poslednej pivovarníckej obce vo Freistadte – pivá z Mühlviertler sú horkého rázu, ale zároveň majú jemný ráz oblasti.
Pivá z Innviertel sú ovplyvnené starou bavorskou pivovarníckou tradíciou. Niet divu, táto najnovšia štvrť Horného Rakúska bola až do 18. storočia súčasťou Bavorska. A na základe toho nie je prekvapujúce, že Innviertel je oblasťou s najvyššou hustotou pivovarov na území Rakúska. Samotná "pivná oblasť Innviertel" - spoločný projekt pivovarov a hostinských – spája sedem pivovarov pod jednou strechou, ktoré spoločne ponúkajú 60 najrôznejších druhov piva z Innviertler. Mühlviertel a Innviertel rozumejú výrobe vynikajúceho piva. Aj v Salzkammergut vedia zachádzať s chmelom, vodou a sladom. Zámocký pivovar Eggenberg vo Vorchdorf, sa nachádza priamo pri vjazde do oblasti hôr a jazier, existuje už od roku 1681 a je už viac ako 200 rokov v rodinnom vlastníctve. Stal sa medzitým najväčším hornorakúskym súkromým pivovarom.
Spracoval: Dana Illéšová Preberať obsah stránky je možné len so súhlasom redakcie. Všetky práva vyhradené.
Viete že...
V nedeľu sú všetky potraviny (vrátane supermarketov) a obchody zatvorené. Výnimkou sú reštaurácie a pohostinstvá.