2022-09-18
Na jeseň, keď sa zo záhrady prinesie úroda, je čas prestierať stôl. Doprajte si čas, zbaľte si turistické topánky a objavte najkrajšie miesta vo východnom Štajersku - to sú ingrediencie pre dobrú dovolenku.
Chutné ovocie a iné dary zo záhrady zaručia, že sa jesenné obdobie stáva sviatkom pre zmysly. V októbru da bude konať veľký "ORF Radio Steiermark Wandertag" (turistický deň) v Pöllau, keď sa všetko bude točiť okolo hrušky Hirschbirne. Ide o starú štajerskú odrodu, ktorej názov pochádza zo slova jeseň ("Hiascht"), pretože sa môže zbierať v polovici októbra až začiatkom novembra. Stromy sú vysádzané na lúkach a rastú až do výšky 16 metrov a môžu sa dožiť až 200 rokov. 26. októbra sa môžete vydať po stopách Pöllauer Hirschbirne. Občerstvovacie stanice s pochúťkami lákajú na dlhšie posedenie.
V kulinárskej reštaurácii Almenland Autumn sa budú podávať regionálne špeciality, od miestnej zveriny až po ryby z vlastných rybníkov. Jesenné týždne špecialít v prírodnom parku Almenland sú ukážkou kulinárskej rozmanitosti východného Štajerska.
Šťavnaté zrelé jablká zasa zdobia štajerskú jablkovú cestu. Jablkové špeciality budú lemovať turistické a cyklistické trasy (vhodné pre rodiny). Na farme a v samoobslužných predajniach sa ochutnávanie stáva príjemným potešením. Dobroty, hudba, ocenené vína, malebná atmosféra hlavného námestia v Hartbergu, slávnostne vyzdobené dožinkové vozy a pohár čerstvého Sturmu (burčiak) - program 2. októbra je pestrý ako samotná jeseň.
Autor: gd Zdroj: OstSteiermark Preberať obsah stránky je možné len so súhlasom redakcie. Všetky práva vyhradené.
Viete že...
Rakúska ťahaná štrúdľa, alebo strudel, patrí k tradičným rakúskym receptom. Je však známa a obľúbená vo všetkých krajinách bývalého Rakúsko-Uhorska, ale aj na celom svete. Charakteristická pre tento zákusok, je špecifická úprava cesta, ktoré sa ručne naťahuje na veľmi tenučkú, až priehľadnú hrúbku.