Jesenné dobroty z Burgenlandu
2014-09-09
Jeseň a zber úrody. Počas jesene sa mení Burgenlandsko na Eldorádo pre „fajnšmekrov“.
© Burgenland Tourismus
Reštaurácie, hostince a oslavy skvelého jedla, známe ako „Genussfesty“ lákajú regionálnymi špecialitami, čerstvými a jemnými, takými, aké sa práve zožali z poľa, vypestovali v stajni, lese alebo na lúke. V Ruste otvorila sériu osláv na počesť úrody (7.9.) Slávnosť tekvíc, Kürbisfest, v Neusiedli am See bude Slávnosť lahôdkárov, Greisslerfest (13.9.) a v Purbachu v ulici pivničiek, Kellergasse, Slávnosť milovníkov jaterníc, Blunznfest (4.10.). V Podersdorfe vás budú už aj tento víkend (13.–14.9. a ešte aj 27.–28.9.) rozmaznávať na podujatí s umeleckými remeslami a dobrotami z tekvice v duchu motta: Kunst – Kürbis – Keller v miestnych vínnych pivničkách.
Regionálne oslavy pre maškrtné jazyky nie sú iba výsadou „Genussfestu“ v Oberpullendorfe (12.–13.9.), ale i na veľtrhu Messe Genuss Burgenland v Oberwarte (8.– 9.11.), s pestrou ponukou delikaties, od mimoriadne ostrého chilli až po také špeciality, akou je jemná, na vzduchu vysušená hovädzinka Dry-Aged-Beef. O príprave špecialít z jedlých gaštanov - maroni sa dozviete veľa na sviatku gaštanov pred hradom Burg Forchtenstein (12.10.) rovnako ako na Sviatku gaštanov a orechov v Klostermarienbergu (26.10.) - tu prezentuje svoje dobroty región gaštanov a orechov stredné Burgenlandsko.
Regióny dobrôt na juhu Burgenlandska sa označili názvami špecialít, ktoré sú pre ne príznačné: Zickentaler Moorochse (jemné hovädzie z Zickentalu), Südburgenländische Kräuter (bylinky z južného Burgenlandska), Südburgenländischer Apfel (jablká z južného Burgenlandska) a Südburgenländische Weidegans (husi z lúk južného Burgenlandska) – sú pre fajnšmekrov lákadlom hlavne na jeseň. Servírované dobroty sú darom prírody a vynikajú čerstvosťou a sú zaručene „čisté“ bez priemyselných prísad.
Burgenlandsko je pretkané sieťou tradičných panónskych dobrôt v pohostinných prevádzkach pre milovníkov dobrôt u „Schmankerlwirtov“, hostinských s výberom z pôvodnej kuchyne z klasických surovín v novej interpretácii na jesennom tanieri.
KALENDÁR pripravovaných podujatí: 25.–26.10. Svätomartinské dni otvorených pivníc v Halbturne (Martiniloben Halbturn); Jeseň s červeným vínom v Horitschone (Rotweinherbst Horitschon) 5.11. Kniežací výber (Fürstliche Selektion) v čase Martina, Eisenstadt 6.–9.11. Svätomartinské dni otvorených pivníc v Podersdorfe am See (Martiniloben) 7.–8.11. Svätomartinské dni otvorených pivníc v Purbachu am Neusiedler See & Neusiedl am See; Svätomartinské husi úplne inak v Neckenmarkte ((Martini Gans(z) anders) 7.–9.11. Svätomartinské dni otvorených pivníc v Golse, Illmitzi, v Mörbisch am See 8.–9.11. Svätomartinské dni otvorených pivníc v Pamhagene; Nadčasová jeseň v Ruste (Ruster Herbst Zeitlos) 9.11. Ochutnávková „trasa“ a krst jedinečného vína - Uhudler v Eltendorfe ( Uhudler Wanderung & Weintaufe)
Spracoval: Dana Illéšová Preberať obsah stránky je možné len so súhlasom redakcie. Všetky práva vyhradené.
|
|
|