Vôňa červeného vína okoreneného klinčekmi a škoricou navodí správnu zimnú náladu, postará sa o príjemné teplo a keďže sme si ho tento rok nevychutnali na vianočných trhoch, môžeme si ho spraviť aj doma. Podľa tohto receptu ho pripravujú v Rakúsku:
Potrebujeme (na 8 porcií): 2 fľaše červeného vína 2 šálky vody 150 g cukru 6 klinčekov 3 kúsky škorice 2 pomaranče nakrájané na plátky
Príprava: Červené víno zohrejeme spolu s vodou a cukrom. Pridáme klinčeky, celú škoricu, pomaranče a necháme zohrievať približne 15 – 20 minút. Pozor: varené víno by nemalo vrieť. Dochutíme a v prípade potreby pridáme cukor. Vyberieme klinčeky, škoricu a horúce víno naberieme do šálok. Varené víno môžeme na záver ozdobiť plátkom pomaranča, víno chutí najlepšie horúce. Na zdravie! a veľa zábavy pri varení :-).
Zdroj: Tirol Werbung Preberať obsah stránky je možné len so súhlasom redakcie. Všetky práva vyhradené.
Viete že...
V Rakúsku je okrem bežných pozdravov v nemčine (napr. "Guten Tag!" = "Dobrý deň!") často používaná aj fráza "Grüß Gott!" = "Pozdrav pánboh!", ktorú možno použiť počas celého dňa. Odpoveďou na tento pozdrav je taktiež "Grüß Gott!".