2020-10-02
S týmto receptom sa vám podarí jablková štrúdľa, ktorá bude chutiť rovnako výborne ako originál z Rakúska. Tajomstvo jeho náplne? Jablká, hrozienka, oriešková strúhanka a škorica.
Vedeli ste, že...? Lo strudel, štrudl, štrúdľa alebo štrukli – tak označujú rakúski susedia v Taliansku, Slovinsku, na Slovensku a v Českej republike sladký sen z nadýchaného cesta a šťavnatej náplne. Do hovorovej angličtiny sa však tento múčnik presadil pod nemeckým názvom "Strudel". To je dostatočný dôkaz na to, ako sa jablková štrúdľa počas svojej existencie medzinárodne preslávila. Pritom asi časom upadne do zabudnutia príbeh o jeho histórii – kým slávny múčnik zdomácnel vo Viedni, musel prejsť dlhú cestu z Arábie cez Osmanskú ríšu a Balkán. Dlhá cesta sa však vyplatila!
Potrebujeme: lístkové cesto alebo cesto na štrúdľu asi 1,5 kg jabĺk 80–100 g cukru (alebo podľa potreby) 4 lyžice hrozienok rum citrónovú šťavu škoricu mletý klinček práškový cukor na posypanie dostatočné množstvo rozpusteného masla, prípadne 1 vajce na potretie
Na orieškovú strúhanku: 100 g strúhanky 3 lyžice masla 3 lyžice strúhaných lieskových orieškov
Príprava: Môžete si pripraviť vlastné cesto alebo použiť hotové z obchodu. Hrozienka namočte do rumu a nechajte nasiaknuť. Na orieškovú strúhanku nechajte na panvici speniť maslo. Pridajte strúhanku a na miernom ohni pomaly restujte dozlatova. Pred koncom restovania vsypte namleté oriešky, krátko opražte a znovu odstavte z ohňa. Jablká ošúpte, nakrájajte na tenké plátky a ihneď pokvapkajte citrónovou šťavou, aby nezhnedli. Podľa kyslosti jabĺk pridajte primerané množstvo cukru, mletý klinček, poriadnu štipku škorice a zamiešajte. Trúbu predhrejte na 180 °C (funkcia horúci vzduch). Vhodný plech či pekáč vymažte maslom. Pripravené cesto rozváľajte tak, aby sa naplnená štrúdľa na papieri na pečenie dobre vošla na plech. Orieškovou strúhankou posypte asi polovicu rozváľaného cesta. Poklaďte nakrájanými jablkami a namočenými hrozienkami. Druhú časť cesta dôkladne potrite rozpusteným maslom. Štrúdľu zarolujte a okraje dobre primačknite. Pomocou plátu pečúceho papiera preneste štrúdľu na plech. (Ak používate lístkové cesto, naneste jablkovú náplň na stred rozváľaného plátu a strany preklopte do stredu. Konce a okraj dobre primačknite.) Podľa toho, aké používate cesto, potrite štrúdľu buď maslom (cesto na štrúdľu), alebo rozšľahaným vajcom (lístkové cesto) a pečte 40–50 minút dozlatova (lístkové cesto sa pečie o niečo kratšie). Hotovú štrúdľu vyberte z trúby, nechajte vychladnúť a posypte práškovým cukrom. Podávajte vlažný alebo celkom vychladnutý.
Zdroj: Osterreich Werbung Preberať obsah stránky je možné len so súhlasom redakcie. Všetky práva vyhradené.
Viete že...
Ako prejav uznania dobrých služieb sa zvykne dávať sprepitné vo výške cca 5% účtovanej čiastky.