Logo AustriaSK
ISSN 2453-9589

Jablková štrúdľa

2020-10-02
S týmto receptom sa vám podarí jablková štrúdľa, ktorá bude chutiť rovnako výborne ako originál z Rakúska. Tajomstvo jeho náplne? Jablká, hrozienka, oriešková strúhanka a škorica.


recept - štrúdľa - rakúsko - viedeň - austria.sk
Jablková štrúdľa © AustrianNationalTouristOffice, Wolfgang Schardt



Vedeli ste, že...?
Lo strudel, štrudl, štrúdľa alebo štrukli – tak označujú rakúski susedia v Taliansku, Slovinsku, na Slovensku a v Českej republike sladký sen z nadýchaného cesta a šťavnatej náplne. Do hovorovej angličtiny sa však tento múčnik presadil pod nemeckým názvom "Strudel". To je dostatočný dôkaz na to, ako sa jablková štrúdľa počas svojej existencie medzinárodne preslávila. Pritom asi časom upadne do zabudnutia príbeh o jeho histórii – kým slávny múčnik zdomácnel vo Viedni, musel prejsť dlhú cestu z Arábie cez Osmanskú ríšu a Balkán. Dlhá cesta sa však vyplatila!

Potrebujeme:
lístkové cesto alebo cesto na štrúdľu
asi 1,5 kg jabĺk
80–100 g cukru (alebo podľa potreby)
4 lyžice hrozienok
rum
citrónovú šťavu
škoricu
mletý klinček
práškový cukor na posypanie
dostatočné množstvo rozpusteného masla, prípadne 1 vajce na potretie

Na orieškovú strúhanku:
100 g strúhanky
3 lyžice masla
3 lyžice strúhaných lieskových orieškov

Príprava:
Môžete si pripraviť vlastné cesto alebo použiť hotové z obchodu. Hrozienka namočte do rumu a nechajte nasiaknuť. Na orieškovú strúhanku nechajte na panvici speniť maslo. Pridajte strúhanku a na miernom ohni pomaly restujte dozlatova. Pred koncom restovania vsypte namleté oriešky, krátko opražte a znovu odstavte z ohňa.
Jablká ošúpte, nakrájajte na tenké plátky a ihneď pokvapkajte citrónovou šťavou, aby nezhnedli. Podľa kyslosti jabĺk pridajte primerané množstvo cukru, mletý klinček, poriadnu štipku škorice a zamiešajte. Trúbu predhrejte na 180 °C (funkcia horúci vzduch). Vhodný plech či pekáč vymažte maslom.
Pripravené cesto rozváľajte tak, aby sa naplnená štrúdľa na papieri na pečenie dobre vošla na plech. Orieškovou strúhankou posypte asi polovicu rozváľaného cesta. Poklaďte nakrájanými jablkami a namočenými hrozienkami. Druhú časť cesta dôkladne potrite rozpusteným maslom. Štrúdľu zarolujte a okraje dobre primačknite. Pomocou plátu pečúceho papiera preneste štrúdľu na plech. (Ak používate lístkové cesto, naneste jablkovú náplň na stred rozváľaného plátu a strany preklopte do stredu. Konce a okraj dobre primačknite.)
Podľa toho, aké používate cesto, potrite štrúdľu buď maslom (cesto na štrúdľu), alebo rozšľahaným vajcom (lístkové cesto) a pečte 40–50 minút dozlatova (lístkové cesto sa pečie o niečo kratšie). Hotovú štrúdľu vyberte z trúby, nechajte vychladnúť a posypte práškovým cukrom. Podávajte vlažný alebo celkom vychladnutý.



Zdroj: Osterreich Werbung
Preberať obsah stránky je možné len so súhlasom redakcie. Všetky práva vyhradené.

Viete že...

Ako prejav uznania dobrých služieb sa zvykne dávať sprepitné vo výške cca 5% účtovanej čiastky.

Registrácia
pre odber noviniek

Emailová adresa:

Meno:
Priezvisko:

Pre odosielanie newsletterov používame metódu DOUBLE OPT IN. To znamená, že naše e-maily s novinkami budete dostávať iba vtedy, ak v e-maile s potvrdzovacím linkom, ktorý vám zašleme na vašu e-mailovú adresu, potvrdíte aktiváciu služby Newsletter. Ak si nebudete viac želať zasielanie newsletterov, môžete ich zasielanie kedykoľvek zrušiť, a to kliknutím na príslušný link pre odhlásenie z odberu newslettera, umiestnený priamo v každom newsletteri, alebo kontaktovaním našej zodpovednej osoby. Viac o ochrane osobných údajov nájdete » TU «






Kalendár udalostí

« Apríl 2025
31123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
2829301234
567891011
Máj 2025 »
2526272829301
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345













Kategórie

Spolková krajina

Archív

2025   04030201
2024   121110090807060504030201
2023   121110090807060504030201
2022   121110090807060504030201
2021   121110090807060504030201
2020   121110090807060504030201
2019   121110090807060504030201
2018   121110090807060504030201
2017   121110090807060504030201
2016   121110090807060504030201
2015   121110090807060504030201
2014   121110090807060504030201
2013   121110090807050302

Kľúčové výrazy

Austrian Airlines Burgenland Dolné Rakúsko Krimmel Mühlviertel Neusiedler See Salzburg Salzburgerland Schloss Hof Schwechat Schönbrunn Steppentierpark Pamhagen Viedeň ZOO ZOO Schönbrunn cyklotrasa golf hotel kam s deťmi lama letisko práca súťaž wellness