Logo AustriaSK
ISSN 2453-9589

Tekvicová polievka s opraženými prúžkami zeleniny

2020-03-15
Veľmi chutná, zdravá, výživná polievka.


Stajersko - recept - austria.sk
© Steiermark Tourismus



Potrebujeme:
600 g tekvice bez šupky
1 posekaný strúčik cesnaku
600 ml hydinového vývaru
40 g crème fraîche (šľahačkový kyslý krém - dá sa kúpiť v potravinách)
70 g zeleru
4 polievkové lyžice tekvicových semien, nasekaných
2 polievkové lyžice tekvicového oleja
40 g masla
1/2 čajovej lyžičky karí
200 ml šľahačkovej smotany
2 až 3 polievkových lyžíc šľahačkovej smotany
½ mladej cibule
60 g šalotky, pokrájanej na kocky
100 ml bieleho vína
soľ, čierne korenie
muškátový oriešok, nastrúhaný
70 g mrkvy (karotky), ošúpanej
400 g rastlinný olej
soľ

Postup:
Tekvicu očistíme, zbavíme jadier a pokrájame na kocky. Šalotky a cesnak ošúpeme, nakrájame na malé kocky, chvíľu podusíme na rozpustenom masle až do sklovita. Potom pridáme kocky tekvice a posypeme karí. Všetko zalejeme bielym vínom. Pridáme zeleninový vývar a smotanu a tekutinu na miernom stupni varu povaríme. Ochutíme soľou, korením a muškátom a pod pokrievkou ďalších cca 10 minút zľahka varíme, až kým tekvica nezmäkne.
Medzitým očistíme mrkvu a zeler, okrájame ich a nakrájame pozdĺžne na tenké prúžky (najlepšie na elektrickom krájači). Pór pozdĺžne rozrežeme, dôkladne umyjeme a nakrájame na 5 cm dlhé kúsky. Pripravenú zeleninu nakoniec pokrájame na veľmi jemné prúžky.
V hrnci rozpálime olej na 180°C. Kúsky zeleniny osmažíme do zlatista na rozpálenom oleji, vyberieme, necháme odkvapkať a osolíme. Tekvicovú polievku zľahka rozmixujeme, pretlačíme jemným sitom a necháme v hrnci ešte raz prejsť varom. Crème fraîche a smotanu zamiešame do polievky a všetko rozmixujeme na penu. Na panvici bez tuku upražíme tekvicové jadrá. Hneď ako začnú voňať, odstavíme panvicu. Polievku nalejeme do tanierov a posypeme tekvicovými jadrami.
Ozdobíme zvyšnou zeleninou a pokvapkáme olejom z tekvicových jadier.
Dobrú chuť!


Autor: gd
Zdroj: Steiermark Tourismus
Preberať obsah stránky je možné len so súhlasom redakcie. Všetky práva vyhradené.

Viete že...

Pracovná doba je väčšinou od 9,00 do 18,00, väčšina obchodov je v Rakúsku, s výnimkou obchodov so suvenírmi, prípadne predajní chleba a pečiva, v nedeľu zatvorená.

Registrácia
pre odber noviniek

Emailová adresa:

Meno:
Priezvisko:

Pre odosielanie newsletterov používame metódu DOUBLE OPT IN. To znamená, že naše e-maily s novinkami budete dostávať iba vtedy, ak v e-maile s potvrdzovacím linkom, ktorý vám zašleme na vašu e-mailovú adresu, potvrdíte aktiváciu služby Newsletter. Ak si nebudete viac želať zasielanie newsletterov, môžete ich zasielanie kedykoľvek zrušiť, a to kliknutím na príslušný link pre odhlásenie z odberu newslettera, umiestnený priamo v každom newsletteri, alebo kontaktovaním našej zodpovednej osoby. Viac o ochrane osobných údajov nájdete » TU «






Kalendár udalostí

« Apríl 2025
31123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
2829301234
567891011
Máj 2025 »
2526272829301
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345













Kategórie

Spolková krajina

Archív

2025   04030201
2024   121110090807060504030201
2023   121110090807060504030201
2022   121110090807060504030201
2021   121110090807060504030201
2020   121110090807060504030201
2019   121110090807060504030201
2018   121110090807060504030201
2017   121110090807060504030201
2016   121110090807060504030201
2015   121110090807060504030201
2014   121110090807060504030201
2013   121110090807050302

Kľúčové výrazy

Burgenland Dolné Rakúsko Eistraum Horné Rakúsko Schloss Hof Veľká noc Viedeň kam s deťmi korčuľovanie kvet muzeum múzeum ocenenie