2017-09-17
V Burgenlande sa začína hlavná sezóna vína a husaciny. Od septembra do novembra, od severu až na juh Burgenlandu si hostitelia pripravili viac ako 30 gurmánskych dovolenkových ponúk s husacinou.
Od začiatku septembra do neskorého novembra sa konajú kulinárske podujatia zamerané na jedlá z husaciny, ktoré okrem gurmánskych zážitkov kladú prirodzene dôraz aj na regionálne špeciality, vína a výrobky, ako aj sprievodný program plný tradícií. Môžete navštíviť trh s výrobkami umeleckých remeselníkov v Ruste, hodovať v Bad Tatzmannsdorfe, započúvať sa do hudobných predstavení v Bad Sauerbrunne, vydať sa na túru za vínom v Oggau alebo sa zúčastniť galavečera v obci Markt St. Martin či slávnostných sprievodov na sv. Martina v obci St. Martin an der Raab.
O tom, prečo sa na Martina podáva práve pečená hus, rozpráva legenda o svätom Martinovi, ktorý je patrónom spolkovej krajiny Burgenland. Martin nechcel vymeniť svoj život na vidieku za prepych v biskupskom paláci, a tak sa pred biskupskou delegáciou schoval v maštali s husami. Ich hlasný gagot však prezradil jeho úkryt a hus preto odvtedy musí takpovediac „za trest“ skončiť v tento deň v hrnci či na pekáči.
Farmári, ktorým záleží na zachovávaní tradícií, obnovili na začiatku nového tisícročia chov husí, ktorému sa v Burgenlande venovali mnohé stáročia. Zvieratá sa chovajú voľne na veľkých pažitiach, kde z nich vyrastú chutné martinské husi. Hus však nemusí vždy bezpodmienečne skončiť iba na pekáči. Kreatívni majstri kuchárskeho umenia vypočuli volanie po „viac výrobkoch z husaciny“ a vzdali tomuto dopytu chutný hold. Okrem moderných, ľahkých interpretácií tradičnej husaciny, ponúkajú pečeňovú paštétu v skle alebo husacie paštéty s dyňovými jadierkami, ktoré sú dostupné po celý rok.
S dobrou husacinou sa nerozlučne spája i lahodné víno. Na deň sv. Martina (11. novembra) sa z rampáša (nem. „Staubiger“) stáva po slávnostnom krste mladé víno (nem. „Heuriger“), ktoré vinári ponúkajú na ochutnanie a až potom si ním môžete štrngnúť. Tento zvyk sa stále zachováva počas slávností „Martiniloben“ okolo Neziderského jazera, ale aj v strednom a južnom Burgenlande sa konajú slávnosti a podujatia ako pozdrav mladému vínu.
Geniálnym spoločníkom intenzívnej vône pečenej husaciny je aróma tmavých bobúľ a zrelých tanínov červených vín. S klasickou pečenou husou skvelo ladí elegantný Zweigelt alebo dobre vyzretá modrá frankovka – dva druhy vína, ktoré sa okrem známych tunajších sladkých vín právom považujú za „panónske hviezdy medzi červenými vínami“.
Burgenlandská husacina: Slávnosti pôžitkov 2017
16.09.-17.09. Bad Sauerbrunn 30.09.-01.10. Bad Tatzmannsdorf 13.10.-15.10. Rust 14.10.-15.10. Oggau am Neusiedler See 11.11. Markt St. Martin 11.11. St. Martin an der Raab
Spracoval: Dana Illéšová Preberať obsah stránky je možné len so súhlasom redakcie. Všetky práva vyhradené.