Logo AustriaSK
ISSN 2453-9589

Región pôžitkov Gailtal

2017-05-06
Kto cestuje údolím Gailtal za pôžitkami, nesmie určite obísť reštauráciu Sissy Sonnleitnerovej v obci Kötschach-Mauthen. Sissy je kuchárka ako z obrázkovej knihy, stelesňuje úžasnú kombináciu činorodosti a humoru ozdobenú štipkou materinskej lásky.



(c) Oesterreich Werbung, Andreas Jakwerth



Hostí neláka do údolia Gailtal len kvalita regionálnych špecialít, ale aj túžba vrátiť sa na počiatok, ktorú pocítia, keď sa prizerajú majstrom tradičných remesiel pri práci. Výrobu chleba v dedinke Lesachtal zaradilo UNESCO k „nehmotnému kultúrnemu dedičstvu“; obilie sa tu ešte stále melie v pôvodných starých mlynoch. Návštevníci, ktorých fascinuje slaninka, si môžu vyskúšať jej výrobu: najprv ju naložia do vlastnej slanej zmesi, potom budú dávať pozor pri údení a o pol roka sa môžu tešiť z vlastnoručne urobeného kúska slaniny, ktorý im príde poštou.
Šesť mesiacov slanina totiž potrebuje na vyzretie, pretože ako sa hovorí: všetko chce svoj čas. Aktívna účasť neprináša hosťom iba zábavu, ale aj lepšie pochopenie významu ekologickej a poctivej výroby potravín.

 


(c) Oesterreich Werbung, Andreas Jakwerth



Recept Sissy Sonnleitner, kuchárky, majiteľky reštaurácie:

 

Syrové guľky v špenátovom obale so sezamovým maslom

Potrebujeme:
330 g listového špenátu
1 PL nasekanej šalotky
1 PL masla
soľ, biele korenie, muškátový oriešok
100 g jemného ovčieho syra
olivový olej na pomastenie plechu
1 PL masla
5 rajčín
3 PL olivového oleja
1 nasekaná šalotka
cesnak
soľ a čerstvo pomleté korenie
2-3 PL opraženého sezamu
2 PL pretopeného masla

Príprava:
Špenát obvaríme a necháme dobre odkvapkať, pridáme šalotku, maslo a podusíme, kým sa neodparí zvyšná voda a ochutíme.
Z ovčieho syra vytvarujeme guľky. Zo špenátovej zmesi sformujeme malé guľky, ktoré stlačíme, do ich stredu vtlačíme syrové guľky, vytvarujeme ich na knedličky a uložíme na plech potretý olivovým olejom. Na každú guľku položíme kúsok masla a zohrievame asi 10 minút pri 160° C.
Rajčiny olúpeme a vyberieme jadierka. V olivovom oleji necháme zmäknúť šalotku a cesnak, pridáme rajčiny, povaríme, ochutíme a na vrch položíme špenátové guľky so syrom. Zmiešame sezam a pretopené maslo a nalejeme na guľky.



Zdroj: Österreich Werbung
Spracoval: (gd)
Preberať obsah stránky je možné len so súhlasom redakcie. Všetky práva vyhradené.

Viete že...

Pracovná doba je väčšinou od 9,00 do 18,00, väčšina obchodov je v Rakúsku, s výnimkou obchodov so suvenírmi, prípadne predajní chleba a pečiva, v nedeľu zatvorená.

Registrácia
pre odber noviniek

Emailová adresa:

Meno:
Priezvisko:

Pre odosielanie newsletterov používame metódu DOUBLE OPT IN. To znamená, že naše e-maily s novinkami budete dostávať iba vtedy, ak v e-maile s potvrdzovacím linkom, ktorý vám zašleme na vašu e-mailovú adresu, potvrdíte aktiváciu služby Newsletter. Ak si nebudete viac želať zasielanie newsletterov, môžete ich zasielanie kedykoľvek zrušiť, a to kliknutím na príslušný link pre odhlásenie z odberu newslettera, umiestnený priamo v každom newsletteri, alebo kontaktovaním našej zodpovednej osoby. Viac o ochrane osobných údajov nájdete » TU «






Kalendár udalostí

« Jún 2025
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30123456
78910111213
Júl 2025 »
2526272829301
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345













Kategórie

Spolková krajina

Archív

2025   060504030201
2024   121110090807060504030201
2023   121110090807060504030201
2022   121110090807060504030201
2021   121110090807060504030201
2020   121110090807060504030201
2019   121110090807060504030201
2018   121110090807060504030201
2017   121110090807060504030201
2016   121110090807060504030201
2015   121110090807060504030201
2014   121110090807060504030201
2013   121110090807050302

Kľúčové výrazy

Berg Burgenland Dolné Rakúsko Donauinsel Eckartsau Prater Schloss Hof Sonnentherme Tirolsko Viedeň Zillertal beh čertov golf hotel kam s deťmi práca Štajersko