2017-05-06
Kto cestuje údolím Gailtal za pôžitkami, nesmie určite obísť reštauráciu Sissy Sonnleitnerovej v obci Kötschach-Mauthen. Sissy je kuchárka ako z obrázkovej knihy, stelesňuje úžasnú kombináciu činorodosti a humoru ozdobenú štipkou materinskej lásky.
(c) Oesterreich Werbung, Andreas Jakwerth
Hostí neláka do údolia Gailtal len kvalita regionálnych špecialít, ale aj túžba vrátiť sa na počiatok, ktorú pocítia, keď sa prizerajú majstrom tradičných remesiel pri práci. Výrobu chleba v dedinke Lesachtal zaradilo UNESCO k „nehmotnému kultúrnemu dedičstvu“; obilie sa tu ešte stále melie v pôvodných starých mlynoch. Návštevníci, ktorých fascinuje slaninka, si môžu vyskúšať jej výrobu: najprv ju naložia do vlastnej slanej zmesi, potom budú dávať pozor pri údení a o pol roka sa môžu tešiť z vlastnoručne urobeného kúska slaniny, ktorý im príde poštou. Šesť mesiacov slanina totiž potrebuje na vyzretie, pretože ako sa hovorí: všetko chce svoj čas. Aktívna účasť neprináša hosťom iba zábavu, ale aj lepšie pochopenie významu ekologickej a poctivej výroby potravín.
Príprava: Špenát obvaríme a necháme dobre odkvapkať, pridáme šalotku, maslo a podusíme, kým sa neodparí zvyšná voda a ochutíme. Z ovčieho syra vytvarujeme guľky. Zo špenátovej zmesi sformujeme malé guľky, ktoré stlačíme, do ich stredu vtlačíme syrové guľky, vytvarujeme ich na knedličky a uložíme na plech potretý olivovým olejom. Na každú guľku položíme kúsok masla a zohrievame asi 10 minút pri 160° C. Rajčiny olúpeme a vyberieme jadierka. V olivovom oleji necháme zmäknúť šalotku a cesnak, pridáme rajčiny, povaríme, ochutíme a na vrch položíme špenátové guľky so syrom. Zmiešame sezam a pretopené maslo a nalejeme na guľky.
Zdroj: Österreich Werbung Spracoval: (gd) Preberať obsah stránky je možné len so súhlasom redakcie. Všetky práva vyhradené.
Viete že...
Pracovná doba je väčšinou od 9,00 do 18,00, väčšina obchodov je v Rakúsku, s výnimkou obchodov so suvenírmi, prípadne predajní chleba a pečiva, v nedeľu zatvorená.