Schloss Hof je najväčší vidiecky zámocký komplex v Rakúsku neďaleko slovenských hraníc,(cca 23 km autom od Bratislavy). Nádherný komplex bol založený koncom rokov 1720-tych ako reprezentatívne vidiecke a lovecké sídlo pre princa Eugena Savoyského. Cyklomost slobody, ktorý spája bratislavskú časť DNV s obcou Schlosshof, umožňuje prísť peši alebo na bicykli.
Najväčší vidiecky zámocký komplex v Rakúsku znovu získal v roku 2005 svoj niekdajší lesk, svoju bývalú dôstojnosť a svoje niekdajšie určenie ako miesto nádherne inscenovaných slávností. Ako autentické miesto kniežacieho barokového životného štýlu je zámok Schloss Hof dnes otvorený pre všetkých návštevníkov, ktorí sa chcú vydať na cestu časom a nielen zažiť svet princa Eugena a cisárovnej Márie Terézie, ale aj spoznať jeho mnohotvárne bohatstvo príjemným nemuzeálnym spôsobom.
Výnimočnú veľkoleposť zámku Schloss Hof v nemalej miere určuje zámocká záhrada, ktorá vo svojej úžasnej rozľahlosti klesá v siedmich terasách až k rieke Morave. Len máloktoré barokové parky v Európe sa môžu svojou veľkoleposťou a eleganciou merať so záhradným parkom, ktorý pre princa Eugena založili na zámku Schloss Hof.
Celý zámocký areál obsahuje okrem vlastného zámku aj hospodárske budovy, pasienky, stajne a poľnohospodársku úžitkovú plochu a patrí tak k najväčším barokovým komplexom tohto typu v Európe. Dnes sa môžu návštevníci týchto častí zámockého areálu Schloss Hof potešiť z nerušeného vidieckeho života, môžu stretnúť celý rad vzácnych a milých zvierat.
Otváracie hodiny:
denne od 10:00h – 365 dní v roku – aj počas sviatkov.
Zatváracia doba je v závislosti od ročného obdobia medzi 16:30 a 18:30, napríklad apríl–september 10:00 – 18:30 hod.
Denné vstupenky:
dospelí 13,- €
deti a mládež od 6 do 18 rokov 8,- €
deti do 6 rokov zdarma
Zámok Schloss Hof a zámok Niederweiden sa v rokoch 2018 až 2020 budú pomocou interaktívnych výstav zaoberať stále aktuálnejšou otázkou: Čo svet JE?
Tieto tri výstavy objasňujú dejiny, súčasnosť a budúcnosť jedla. Počnúc produkciou cez distribúciu a konzumáciu jedla až po dôsledky jednotlivca, spoločnosti a ich dopad na životné prostredie. Návštevníci sa môžu ponoriť do komplexného sveta jedla a interaktívnou formou sa dozvedieť mnoho zaujímavostí. Mimoriadna výstava vyzýva na spoluprácu i zamyslenie.
Časť 1., 2018: Zo zeme na tanier
Rok 2018 bude patriť produkcii potravín. Prechod od lovu a zberu na poľnohospodárstvo a chov dobytka znamenal začiatok našej dnešnej výroby potravín. Úrodná pôda je najdôležitejším zdrojom na produkciu jedla. V súčasnosti je žiaľ vystavená silným klimatickým zmenám a veľkým industriálnym zásahom. Výstava poukazuje na to, že len malé množstvo potravín, ktoré sú získané z prírody sa dostane priamo na náš tanier. Len málo z toho, čo si doma uvaríme si pripravíme úplne sami. Samotnou prípravou rozhoduje človek o tom, ako jedlo vyzerá, vonia, chutí a akú má konzistenciu. Výstava zdôrazňuje, že jedenie je viac ako len obyčajný príjem potravy. Čo, koľko, kedy, kde a ako sa jedáva, je odraz kultúry, svetonázoru, predstáv o svete, životného štýlu, zvykov a tradície, bohatstva, chudoby, veku a pohlavia.